Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad konkurrens ger kortare vårdköer

Annons

Svensk sjukvård håller hög kvalitet, det gäller även Västmanland läns landsting. Men när det kommer till att leverera vård i tid är Sverige ett av de sämsta länderna i Europa. Bara Lettland har längre kötider än Sverige, visar den färska undersökningen Euro Health Consumer Index. Den slår fast vad flera studier tidigare har visat: brist på konkurrens orsakar svårtillgänglighet och långa vårdköer.

Svenskt Näringsliv har jämfört hur väl privata och offentliga vårdcentraler i landstingen klarar av att leva upp till vårdgarantin, det vill säga att ge vård inom sju dagar. Undersökningen, som bygger på statistik från Sveriges Kommuner och landsting, visar att i 15 av landets 20 landsting är de privata mottagningarna bättre än de offentliga på att leva upp till vårdgarantin.

Hur ser det då ut i Västmanlands län? I landstinget Västmanland är andelen privata vårdgivare högre än i Sverige överlag, 55 procent mot snittet 27 procent. Här får också fler människor möjlighet att träffa en doktor inom sju dagar.

De offentliga vårdcentralerna presterar överlag sämre. Andelen patienter som inte får träffa en läkare inom en vecka är större. De offentliga mottagningarna har också fler anmälningar till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Även Svensk kvalitetsindex (SKI visar på bättre resultat för den privatdrivna vården. På en skala mellan 0 och 100 där 100 är maximal patientnöjdhet ger medborgarna de privata vårdgivarna inom öppenvården värdet 76, medan den offentliga vården får värdet 67.

Förklaringen till att de privata aktörerna presterar bättre tycks vara att de opererar under ett större konkurrenstryck. Vid konkurrenslösningar där ersättningen följer patientens val skapas drivkrafter hos vårdcentralerna att förbättra tillgängligheten, ge ett trevligare bemötande och mer högkvalitativ vård. Konkurrensen stimulerar alla aktörer att förbättra sig, både privata och offentliga.

Svensk sjukvård är av god kvalitet men vårdköerna är alltför långa. Allt tyder på att landsting som öppnar för privata aktörer kortar sina vårdköer. I dag utgör den privatdrivna vården endast tio procent av den totala vården i Sverige. För patienternas skull vore det olyckligt om Sveriges landsting inte bjöd in fler privata aktörer i vården.

Eva Permats

vårdcentralschef

Servicehälsan FLM AB

Per Åhman

verksamhetschef

Citypraktiken AB

Kristin Lahed

regionchef

Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons