Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad patientsäkerhet utan jakt på syndabockar

Annons

Joa Silver (fp) efterlyser i VLT den 13 mars en nollvision mot felbehandlingar och dåligt bemötande inom vården. Ett arbete för ökad patientsäkerhet har redan startat i Landstinget Västmanland. Utgångspunkten är att varje patient som skadas i vården är en för mycket och att alla ska bli väl bemötta.

I hälso- och sjukvården finns redan i dag olika system för att analysera, rapportera och åtgärda misstag som sker. Hur väl systemen fungerar varierar. Min uppfattning är att sjukvården kan bli ännu bättre på att öka patientsäkerheten.

Förenklat kan man säga att patientskador beror på två faktorer; brister i vårdorganisationen eller misstag av den enskilde vårdgivaren. I Sverige har lagstiftningen varit inriktad på den enskilde läkaren eller sjukskörskan.

Vi har varit sämre på att uppmärksamma felaktigheter i organisationen.

Jag är övertygad om att vi i arbetet med patientsäkerheten måste byta fokus. Det finns inga perfekta människor och under olyckliga omständigheter kan vi alla begå fel. Vad det handlar om är att skapa system i vården som underlättar för människor att göra rätt. Och om misstag ändå sker ska konsekvenserna bli så lindriga som möjligt för patienten.

Säkerhetskulturen i Landstinget Västmanland ska präglas av hög riskmedvetenhet med inriktning på att reducera bristerna i stället för att jaga enskilda syndabockar. I det arbetet måste alla anställda delta.

Slutligen; jag kan inte närmare kommentera det exempel som Joa Silver redovisar, men konstaterar att den bild som framkom i VLT:s rapportering inte var fullständig. Inte heller är min uppfattning att primärvården, som varje dag tar emot 1 800 patienter, skulle utmärka sig särskilt när det gäller brister i bemötande och patientsäkerhet.

Jan Brithon

Landstingsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons