Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljans onda makt

Annons

Vem skulle vilja bo i öknen bland illitterata människor som i Kuwait City, Ryad eller Teheran om det inte hade funnits olja? I stället för att vara en välsignelse har oljan blivit en förbannelse för folken i Mellanöstern där det ena kriget avlöser det andra. I stället för att förbättra individernas levnadsstandard fyller inkomsterna diktatorernas utländska konton.

I exempelvis Saudiarabien tar den talrika kungafamiljen över hälften av oljans inkomster. Kung Abdallah vars förmögenhet överstiger 50 miljarder dollar (enligt tidskriften Forbes) är värst. Inte nog med att han plundrar sitt land, varje månad delar han ut 20 000 dollar var till 15 000 sysslolösa prinsar. De andra 10har monopol på landets handel. Exempelvis har kronprinsen Sultan, 80 år, monopol på alla vapen som Saudiarabien köper. Han tar årligen en kommission på 10 procent av 174 miljarder dollar.

När Bush och Blair invaderade Irak var inte deras avsikt att förvandla Irak till en demokrati eller att ta bort massförstörelse-vapen och avsätta Saddam Hussein. Deras fruktansvärda beslut byggde på tre rapporter som USA:s vicepresidenten Dick Cheney hade låtit göra. Han tillsatte tre av varandra oberoende expertgrupper med order att de skulle, i all hemlighet, klarlägga oljans läge i världen. Inte ens kongressen fick känna till gruppernas arbete.

Hemlighetsmakeriet varade i fyra år, till 2004, när en av experterna berättade om rapporterna vid en privat middag hos en kongressledamot. Det tog kongressen sex månader innan de fick kopior av rapporterna. Därmed blev de hemliga handlingar offentliga.

Rapporterna som utarbetades av specialister inom olika branscher som olja, geologi, fysik, gaser i ett mycket nära och hemlighetsfullt samarbete med de största oljebolagen som borrade på olika håll i världen efter olja och gas. De mest sofistikerade och moderna mätinstrument hade använts. Rapporterna är fullspäckade med siffror som bygger på konkreta och vetenskapligt beprövade metoder är för-troendeingivande. Deras slutsatser är nästan skrämmande som bevis på politikernas lögner och cynism.

Det slås fast att oljereserverna i Saudiarabien kommer att ta slut inom de närmaste fem åren. Anledning är Sovjetunionen. På 1980-talet var det USA:s president Ronald Reagan som delade sitt hat till det sovjetiska systemet med påven Johannes Paulus den II. Genom påtryckningar lyckades de två få den saudiska kungafamiljen att pumpa upp så mycket olja att världen skulle översvämmas av den varan. Som vi kanske minns kostade då oljan mellan 12 och 15 dollar per fat. Med dessa låga priser förlorade Sovjet stora inkomster och dess ekonomi kördes i botten. Det var början till slutet på den sovjetiska makten.

Däremot upptäcktes nya och stora oljereserver, 18 procent av världens tillgångar, i Irak. Därför den fruktansvärt destruktiva ockupationen av Irak.

En annan ondskefull grupp av ayatollor, muslimska rådet, förstärkte sitt grepp över det iranska folket. Medvetna om västvärldens oljeberoende startade gruppens ledare Ali Khamenei med sin marionett Mahmoud Ahmadinejad en utpressningskampanj mot västvärlden. Syftet är att vända det iranska folkets blickar från den utbredda korruptionen, fattigdomen och terrorn. Kärnkraften är bara ett påhitt för att förvandla iranierna till nationalister.

Iran tävlar med Saudiarabien om att omvandla muslimerna till islamister. Landet propagerar för shiismen genom stora bidrag till nybyggda moskéer, imamer, koranskolor, terrororganisationer som Hizbollah i västvärlden och arabländerna. Och Saudi-arabien vill sprida wahabismen inom den muslimska världen och investerar minst lika mycket pengar för samma ändamål som Iran.

Rapporterna tvingade de flesta västledare att leta efter andra energikällor och till och med Göran Persson blev plötsligt "miljöpartist" och lovade att halvera Sveriges oljeberoende till 2020 samtidigt som han stänger kärnkraftanläggningar.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons