Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Berg: S lär inte avstå några skattemiljarder

Annons

Den borgerliga alliansen gjorde verklighet av sitt vallöfte att avskaffa fastighetsskatten. Men inte genom att dra ett streck över det hela som många väljare lät sig vilseledas att tro. I stället konstruerades ett system med avgifter som visade att inte ens en borgerlig regering kan avstå från beräknade intäkter, 2008 på tolv miljarder kronor.

Detta skapade ett dilemma för de, företrädesvis fyrtiotalister, som sålt sina villor och skaffat lägenhet som ersättningsbostad med rätt till uppskjuten reavinstbeskattning, men som inte kunde kompensera sig med den nya fastighetsavgiften. Till följd av detta uppstod frågan: skulle man offra "ålderdomsförsäkringen" till att betala in reavinsten nu, medan den fortfarande var 20 procent, eller skulle man ta en oplanerad merkostnad för sitt nya boende under oöverskådlig tid? Beslutet var, för att undvika ytterligare avgifter till skatteverket, i princip oåterkalleligt och måste fattas senast den 5 maj 2008 då inkomstdeklarationen skulle vara inlämnad.

Eftersom beslutet sannolikt skulle kunna få konsekvenser för längre tid än innevarande mandatperiod sökte jag få en uppfattning om hur socialdemokraterna i riksdagen ser på frågan. Utdrag ur svaret per den 18 mars 2008 lyder: "Vi har sagt såhär att om vi vinner valet 2010 så ska vi se över inte bara fastighetsskatten utan hela skattesystemet som nu spretar åt alla möjliga håll och är svårt att överblicka. En fastighetsskatt kommer det att bli men vi vill att villor som är högt värderade får beskattas mer än de som har ett lägre värde. Vad gäller reavinstbeskattningens uppskjutandeavgift så har vi tagit avstånd även från den".

Uttalandet gav möjligen en strimma av hopp, men var ingen grund att stå på och jag kände mig hänvisad till min egen förmåga - eller snarare oförmåga. Jag började fundera på vad som är socialdemokratins själ och kom fram till att den är att söka ta hand om alla. Och för det fordras pengar - mycket pengar. Skulle det då vara troligt att socialdemokraterna avstår från möjligheten att beskatta de mer välbeställda i samhället?

Jag kunde också erinra mig hur det gick med omsättningsskatten som infördes 1960 och då var på 3,95 procent, som 1969 gjordes om till mervärdesskatt och i dag, med vissa undantag, debiteras konsumenten med 25 procent. Skulle då inte en socialdemokratisk regering tycka att en ränta på 0,5 procent på reavinsten är alldeles för låg och benäget öka den stegvis? Detta förstärkt med minnesbilden av att partiledaren säger sig tycka att det är häftigt att betala skatt skapar viss tveksamhet!

Nu har ett mer officiellt besked kommit från socialdemokraterna att ränteavgiften kommer att slopas ifall partiet vinner valet 2010. Då kanske vi som betalade in reavinstskatten drog en nitlott i Skatteverkets tombola och de som emotser avskaffandet, en vinstdito? Men det är inte helt säkert, för om inte alliansen kan avstå från skattemiljarderna så tror jag definitivt inte att socialdemokraterna gör det. De hämtas bara in på andra sätt.

Om någon rättvisa skall råda i det här landet så bör en socialdemokratisk regering returnera reavinstskatten till dess avsändare. För det har väl heller aldrig varit socialdemokratisk politik att låta medborgare och brukare själva välja mellan olika alternativa lösningar?

Socialdemokraterna brukar ömma för de svaga i samhället. Och vi som betalade reavinstskatten tillhör den gruppen. Vi är bevisligen både aningslösa och obegåvade.

Olle Berg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons