Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Thorell (s): Samma gamla omoderna högerpolitik

Annons

Enligt moderaten Staffan Anger kommer många västmanlänningar få en extra månadslön detta år, tack vare regeringens politik (VLT den 23 januari). Han tar hjälp av två riksdagskollegor från huvudstaden för att öka tyngden i sina argument. Tyvärr blir inte löftet om 15000 kronor sannare för det.

Riksdagens utredningstjänst har räknat ut resultatet av jobbskatteavdragets två steg. För Västmanlands del innebär det att den genomsnittliga inkomsten ökar med 7200 kronor på ett år. Vi får knappt tre procent av den totala skattesänkningen i landet. Det kan jämföras med Stockholm som får hela 23 procent av vår gemensamma kaka.

I genomsnitt får västmanlänningarna alltså 600 kronor mer i månaden. Samtidigt har många av oss fått kraftigt höjda a-kasseavgifter. Vi har fått ökade bensin- och elpriser och trafikförsäkringen för bilen har blivit dyrare. Över 7000 husägare i vårt län har fått höjd fastighetsskatt och nästan 14000 personer får börja betala uppskovsränta för sålda fastigheter.

De som gynnas mest är de allra rikaste villaägarna i Stockholms fashionabla förorter, inte vanliga löntagare som äger normalstora hus i exempelvis Norberg, Surahammar eller Arboga.

Nu har dessutom inflationen börjat ta fart, matpriserna ökar och ekonomerna siar om högre räntor. Högre räntor på boendet leder också till höjda hyror. De genomsnittliga hundralapparna blir snabbt minus i många plånböcker istället. Inflationen slår hårdast mot dem som har minst marginaler i sin ekonomi. En grupp som Anger och kollegor inte verkar bry sig särskilt mycket om.

Nej, det blir ingen extra månadslön, inte för vanliga inkomsttagare i alla fall. Pensionärer, sjuka och arbetslösa får inte ens del av jobbskatteavdraget, de får bara vara med att finansiera miljardrullningen genom sänkta ersättningsnivåer. De som däremot får nya pengar av regeringen är de som redan har. Sju av tio sänkta skattekronor går till den rikaste tredjedelen av folket. De allra rikaste hundra personerna i landet fick 400 miljoner bara i sänkt förmögenhetsskatt.

Regeringens politik vidgar klyftorna i samhället. Skattesänkningar går oftare till män än till kvinnor. Ungdomarna missgynnas samtidigt som de får det allt kärvare på bostads- och arbetsmarknaden. Pensionärerna får betala mer än löntagare för samma inkomst. Regeringen ökar orättvisorna mellan människor och mellan landets olika delar.

Man talar om de nya moderaterna. Men vad vi ser i verkligheten är samma gamla omoderna högerpolitik.

Olle Thorell

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons