Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Thorell (S): Utbyggnaden av högskolan måste fortsätta

Roger Haddad hävdar att vi socialdemokrater vill dra ner antalet högskoleplatser.

Annons

Verkligheten är den motsatta. Haddad har åsikter om det mesta men inte kunskap om allt. Det brister i kunnandet om vad vi socialdemokrater har för politik om högskolor och universitet. Ovannämnda artikel är ett exempel på det.

Vi socialdemokrater är övertygad om att Sverige i dag och i framtiden har behov av en hög andel högskoleutbildade. Det är avgörande för Sveriges tillväxt och för våra möjligheter att skapa fler och bättre jobb i vårt land. Därför är det bekymrande att regeringen inte vill sätta upp några högre mål utan tvärtom minskar antalet högskoleplatser med 10 000. Vi väljer en annan väg och investerar i 8 700 nya högskoleplatser.

Högre utbildning är en hörnsten i den socialdemokratiska politiken för fler jobb och växande företag. Utbyggnaden av högskolan och yrkeshögskolan måste fortsätta. Vårt mål är att hälften av 30–34-åringarna ska ha genomgått en minst tvåårig högre utbildning (högskola och yrkeshögskola) år 2020.

Vi vill se mer av samverkan och profilering i högskolelandskapet. Men vi motsätter oss starkt ett tudelat system, som borgerligheten driver, där universitet och högskolor delas upp i någon form av A- och B-lag. En sådan uppdelning vore omodern och riskerar kvaliteten i högre utbildning och forskning. Om forskningen bedrivs vid ett universitet eller en högskola ska inte stå i förgrunden, utan att kvaliteten är hög.

Den borgerliga regeringens politik leder till att de nyare universiteten och mindre högskolorna utarmas. Stora strömmar av forskningsmedel till de äldre och stora universiteten. Endast en rännil av forskningsmedlen går till högskolorna och de yngre universiteten. Statistik från Högskoleverket visar att nästan 90 procent av de statliga forskningsanslagen går till de äldre universiteten. Det är siffror som talar för sig själva. Vi behöver utveckla ett resursfördelningssystem som stöder alla lärosäten att utveckla sin utbildning och forskning, det som gör lärosätena unika.

Till skillnad från regeringen håller vi socialdemokrater fast vid att det krävs goda förutsättningar för högre utbildning i hela landet. De lokala högskolorna är viktiga för hela närområdet. Mälardalens högskola har betytt mycket för att höja utbildningsnivån i såväl Västmanland som övriga Mälardalen.

MDH måste få utvecklas och bygga vidare på samarbetet med andra lärosäten och med näringslivet regionalt. De mindre lärosätena utvecklar Sverige och MDH utvecklar Västmanland. Då måste man ha högre ambitioner för utbildningsväsendet än vad regeringen har. En modern arbetslinje förutsätter en ambitiös utbildningspolitik med satsningar också på mindre lärosäten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons