Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf: Dags att ompröva euron

Annons

Den breda allmänheten - liksom även en del experter av i första hand politisk art - menar att det har gått väldigt bra för Sverige efter nej-segern i eurovalet för några år sedan.

Även jag kan tillstå att utvecklingen varit positiv på många sätt, inte minst under det senaste året, då sysselsättningen ökat kraftigt och statsfinanserna stärkts. Men mycket tyder på att det hade sett ännu bättre ut om vi hade varit med i det europeiska valutasamarbetet.

Forskare har räknat ut att Sverige vid ett deltagande i valutaunionen skulle ha haft 13-14 procent mer handel med euroområdet under åren 2002-2005. Dessutom skulle Sveriges handel med länder utanför euroområdet ha varit 12-13 procent större. Totalt motsvarar det ungefär 122 mijarder kronor i utebliven export och 112 miljarder i utebliven import av varor - inga småsummor precis.

Det faktum att hjulen nu snurrar för fullt i vårt land kan förleda många att tro att vi klarar oss galant på egen hand. Men att ekonomin går bra i en hög konjunktur som den nuvarande är självklart. Prövningarna kommer i nästa skede, när konjunkturen dalar.

Eurosamarbetet är inte något självändamål. Förutom att det syftar till att stärka samhörigheten mellan medlemsländerna ska det eliminera det trassel som uppstår med framför allt växelkurserna när varor ska handlas över nationsgränserna. Växeltrasslet är ett grus i handelsmaskineriet. Ju mer konjunkturen dalar, desto större blir behovet av att eliminera gruset och i stället få till ett smörjmedel i form av en gemensam valuta.

Sverige behöver ompröva sitt förhållande till den europeiska valutaunionen. På vilket sätt det ska ske vill jag låta vara osagt. Huvudsaken är att det inte dröjer för länge. Ju längre tiden går desto tydligare blir behovet av euro i Sverige.

Olle Wärmlöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons