Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf: Nu ljusnar det för Sverige!

Den politiska oppositionen kanske inte gillar det, men det måste ändå sägas: Nu börjar de små och medelstora företagen i Sverige se ljuset i tunneln!

Annons

Redan halvvägs in i andra kvartalet 2009 visar SEB:s företagarpanel, besvarad av totalt 1 353 företag, att andelen svarande som tror på ökad tillväxt under kommande kvartal har ökat från 3 till 15 procent jämfört med det föregående kvartalet.

Andelen som tror på oförändrad konjunktur har också ökat kraftigt, från 26 till 53 procent. Pessimisterna, som tror på fortsatt nedgång, har samtidigt minskat från

71 till 32 procent. 

Detta är ett tecken så gott som något på att företagarna nu känner att konjunkturfallet har bromsat upp eller kanske till och med förbytts i en liten uppgång.

Om man ser till hela årets utveckling, och inte enbart det närmaste kvartalets, tror numera 36 procent av de svarande företagarna att tillväxten blir högre. Något fler, 37 procent, tror på oförändrad tillväxt, medan 26 procent tror att tillväxten fortsätter sjunka. Bara för ett kvartal sedan var pessimisternas andel så stor som 62 procent.

Var tredje företagare tror att vändningen kommer under den andra halvan av 2009. Nästan lika många, 30 procent, lutar mer åt en vändning under det första halvåret 2010, 21 procent tror att vändningen kommer under det andra halvåret 2010 medan 6 procent är inställda på att vänta först till 2011. 7 procent anser att konjunkturen redan har vänt uppåt. 

När det gäller det egna företagets utveckling under det senaste kvartalet svarar närmare 50 procent att den har varit normal. 40 procent tycker att utvecklingen har varit svag och 12 procent att den har varit stark.

Precis som negativa tankar om utvecklingen föder negativa spiraler, så föder

också positiva framtidsutsikter positiva beslut. Tror man att det blir bättre tider, så blir det också bättre tider.

En sanning som gäller i såväl upp- som nedgångar är att återhållsamhet i uppgång bäddar för ökad uthållighet i nedgång. Det gäller företag.

Men det borde också gälla stat, landsting och kommuner. Eller hur? 

Olle Wärmlöf

vd, Tidningshuset AB/Sveagruppen AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons