Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf Ove Jansson: För företagarna gör valet skillnad

Annons
En åtgärd av 172. Regeringen har infört det så kallade rut-avdraget, som har genererat upp till 18 000 nya jobb, skriver Olle Wärmlöf och Ove Jansson.foto: scanpix

Det hör till varje god företagares innersta natur att aldrig vara riktigt nöjd, för i det ögonblick företagaren blir nöjd försvinner en stor del av drivkraften som gör honom eller henne till just – en god företagare.

Därför är också den gode och nyttige företagarens förhållande till politiska makthavare och regeringsfolk alltid en smula komplicerat. Av företagare får politiker sällan beröm. Även när politikerna fattar de beslut som företagarna argumenterat för i åratal, och kanske rättar till dumma regler som företagarna klagat över både länge och bittert, så uteblir ofta tacken. För just när det goda händer och de dumma reglerna undanröjs har företagarna redan blickarna riktade mot nästa hinder...

Så ”otacksamma”, eller snarare så framtidsinriktade, måste företagarna vara. Annars överlever de inte.

Men det är klart, någon enstaka gång, ungefär vart fjärde år (om ni förstår vad vi menar), kan det ju vara läge för företagarna och alla andra som direkt och indirekt lever på vad företagare åstadkommer, att tänka att det nog faktiskt gör skillnad vilka det är som regerar här i Sverige.

Hur det än må vara med allt som den sittande Alliansregeringen inte har lyckats åstadkomma för företagandet under den gångna mandatperioden, så kan man inte komma ifrån att regeringen trots allt har gjort en hel del bra. Näringsdepartementet har i en rapport listat totalt 172 åtgärder:

Sjuklöneansvaret har slopats, sociala avgifterna har sänkts, bolagsskatten har sänkts, 3:12-reglerna har ändrats, förmögenhetsskatten har slopats, Lex Uggla har slopats, rot- och rut-avdrag har införts (enbart de sistnämnda har genererat upp till 18 000 nya jobb).

F-skattsedlar har blivit lättare att få, momsredovisningarna och reglerna för direktavskrivningar har förenklats. Anställningsformen ”allmän visstidsanställning” har införts, arbetsmiljöarbetet har förenklats, tvånget att anmäla lediga jobb till Arbetsförmedlingen har slopats, exportfinansieringen har förstärkts.

Satsningarna på kvinnors företagande har ökat, företagarnas trygghetssystem vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet har förbättrats, konkurrenslagen har blivit effektivare. En del monopol har upphört (bland annat Apoteket, Bilprovningen och stopp-lagen på sjukhusområdet) etcetera...

Många förbättringar återstår att göra. Den goda näringspolitiken blir aldrig färdig. Men ser man tillbaka på vad Alliansregeringen faktiskt har gjort, och lyssnar man på vad den vill göra på det näringspolitiska området, så finns det goda skäl att hoppas på att den även under en kommande mandatperiod kommer att leverera sådär en 172 nya goda åtgärder för företagarna.

Vad den rödgröna oppositionen vill göra är inte lika klart. Att det blir höjd bensin- och kilometerskatt, det vet vi. Att rut-avdraget försvinner vet vi också.

Och att det kommer tillbaka någon form av förmögenhetsskatt kan vi på goda grunder räkna med.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons