Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf: Regeringens politik får oss att börja anställa igen

Annons

Socialdemokraterna förlorade valet 2006 på sysselsättningsfrågan. När den borgerliga alliansen ville frigöra pengar till att angripa arbetslösheten genom att sänka ersättningen och höja egenavgiften i a-kassan, så ville sossarna inte ändra någonting av detta. Och så gick det som det gick.

Har då socialdemokraterna dragit några lärdomar av nederlaget? Nej, det verkar inte så. Nu lovar nämligen Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin att återställa a-kassan till 80 procent igen ifall de kommer till makten.

Socialdemokraterna står alltså och stampar på samma ställe som för ett år sedan, när de fick stryk i debatten varje dag för sin handfallenhet inför sysselsättningsproblematiken. Men ute i verkligheten händer det positiva saker. Arbetslösheten sjunker för varje dag. Nya jobb tillkommer.

Det beror naturligtvis inte enbart på den borgerliga regeringens göranden och låtanden. Främsta källan till förbättringen är i stället den goda konjunkturen.

Ändå vore det fel att förringa de viktiga besked för företagsamheten och sysselsättningen som har lämnats på senare tid:

• Att arbetsgivaravgifterna sänks i tjänstesektorn.

• Att förmögenhetsskatten avskaffas.

• Att momsrutinerna ändras till det bättre för småföretagen.

• Att skatterabatterna på hushållsnära tjänster träder i kraft redan i sommar - och så vidare...

Tillsammans med den redan avskaffade arvs- och gåvobeskattningen har de här åtgärderna av regeringen fått till följd att vi företagare börjar nyanställa med ett betydligt friskare mod än tidigare. Visst hände det också förut att vi rekryterade personal när konjunkturerna var tillräckligt goda och produktionsbehovet så krävde. Men de allmänna villkoren kring skatter, arbetsgivaravgifter och inte minst den vettlösa medfinansieringen av sjuklönerna gjorde att vi höll igen även när vi kanske inte borde ha gjort det.

En sak som fortfarande hämmar tillväxten i företagen är svårigheten att hitta kvalificerad arbetskraft. På det problemet finns en lösning som tyvärr inte utnyttjas fullt ut, nämligen lärlingsutbildning. Värdet av just den sortens utbildning börjar bli erkänt både av näringslivet och politikerna. Men det har suttit hårt inne, och socialdemokratin har i det fallet tryckt hårdare på bromspedalen än exempelvis LO.

Min förhoppning är att regeringen ska ge möjligheter för ännu mer av lärlingsutbildning. Det är nämligen en utbildningsform med stora fördelar. Dels skapar den arbetskraft med kvalifikationer som är skräddarsydda för varje företag, dels har den till effekt att ingångslönerna hamnar på nivåer som tydligare motsvarar varje individs yrkesförmåga.

Olle Wärmlöf

vd, styrelseordförande,

Tidningshuset AB/Sveagruppen Tidnings AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons