Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf: Sänkt arbetsgivaravgift ett steg i rättriktning

Annons

Jag har länge efterlyst en generell sänkning av arbetsgivaravgiften. Det har också många andra företagare gjort, liksom näringslivets olika intresseorganisationer.

Och nu har sänkningen kommit. Åtminstone som ett officiellt förslag från regeringen och dess näringsminister Maud Olofsson (c).

Sänkningen av den samlade socialavgiften (arbetsgivaravgiften och egenavgiften) blev visserligen bara enprocentig. Men det är ändå en reform som kostar staten 7,5 miljarder kronor.

Lägger man till detta också en aviserad sänkning av bolagsskatten från 28 till 26,3 procent, fylls regeringens nota på med ytterligare cirka sju miljarder kronor.

Med ännu fler reformer, som till exempel en förändring av de bedrövliga 3:12-reglerna, som mer än kanske några andra skattelagar missgynnar småföretagare i förhållande till börsbolagsägare, så landar årets totalkostnad för företagsreformer på runt 16 miljarder kronor.

Inte så tokigt.

Men jag vet att det finns många småföretagare som klagar. De vill ha en större sänkning av arbetsgivaravgiften. Det vill i och för sig jag också, men jag inser samtidigt, som den företagare jag är, att plus och minus måste gå ihop i en budget. Även för politiker.

Oppositionen i riksdagen har gjort en stor affär av att Alliansen "höjt" arbetsgivaravgiften under sin tid vid makten. Men det är en sanning med betydande modifikation. För hur var det egentligen ställt med den socialdemokratiska regeringens lägre arbetsgivaravgift? Jo, den var en kompensation för att arbetsgivarna då hade ett 15-procentigt ansvar för sina anställdas sjuklöner. Arbetsgivarna skulle på den tiden bära upp 15 procent av Försäkringskassans ansvar.

Alla som har lite minne i behåll bör enkelt kunna erinra sig vad företagarna tyckte om det. De tyckte att det var pest, bland annat för att också detta drabbade småföretagare hårdast när olyckan var framme. Ett borttagande av sjuklöneansvaret hörde till det allra översta som företagarna och deras organisationer hade på sina önskelistor när alliansregeringen trädde till för två år sedan. I enlighet med det önskemålet var också sjuklöneansvaret bland det första som regeringen tog bort.

I och med det fanns det inget kvar att "kompensera" för via arbetsgivaravgiften. Därför återställdes avgiften till den nivå den hade innan det 15-procentiga sjuklöneansvaret infördes.

När nu arbetsgivaravgiften sänks utan att något motsatt händer ifråga om sjuklöner och annat, så är det en kostnadssänkning på riktigt som nu kommer företagarna till del. Sänkningen är inte stor för varje enskild småföretagare, men den är rätt dyr för staten. Och den är under alla omständigheter ett steg i rätt riktning.

Olle Wärmlöf

hedersordförande Företagarna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons