Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wärmlöf:Skatte­halveringen ¿ en halvmesyr

Annons

Man ska hålla vad man lovar. Ett löfte som jag tänker på särskilt är det som den borgerliga alliansen gav före valet om att halvera förmögenhetsskatten till 2008, för att sedan kunna avveckla den helt före mandatperiodens slut.

Hur går det med det, nu när alliansen blivit regering?

Ja, en viss halvering ser det väl ut att bli. Förmögenhetsskatten på aktier, optioner, kontanter och liknande pressas ned till hälften nästa år. Så långt ser det bra ut.

Men det finns ett undantag, och tyvärr ett viktigt sådant: Förmögenhetsvärdet på fastigheter blir nämligen kvar i den nuvarande beskattningen.

Den saken ska utredas vidare, sägs det. Hur lång tid ska det få ta? Vet någon det? Hinner det bli utrett och hinner det klubbas innan tidsfristen för vallöftet löper ut?

Regeringens tveksamhet i det här avseendet avslöjar hur problematiskt det är att försöka göra halvmesyrer. Det är, för att citera industrimannen Rune Andersson i Trelleborg, som att -dra ut en dålig tand halvvägs-. Det hjälper inte mycket mot värken.

Ur statsfinansiell synvinkel vore ett totalt slopande av förmögenhetsskatten bland det mest okomplicerade man kan tänka sig. Politiskt kan det vara omtumlande i ett gammalt högskatteland som Sverige, det inser jag. Men vad debeten och krediten beträffar lär det knappast vålla några större svårigheter. Det skulle rent av kunna finansiera sig självt. Det menar bland andra -skatteprofessorn- Sven-Olof Lodin.

I dag räknar man med att ungefär 500 miljarder kronor ligger placerade, oåtkomliga, i utländska konton just på grund av den svenska förmögenhetsskatten. Med ett slopande av förmögenhetsskatten skulle en merpart av de pengarna återkomma till sitt hemland, börja arbeta i olika inhemska verksamheter, ge jobb åt folket och inkomstskatter åt staten.

Det vore sannerligen mycket bättre att göra så än att fastna i en finanspolitiskt mycket svårare nedmontering av den vanliga fastighetsskatten (som inom parentes är en helt annan och för staten mycket mer inkomstbringande skatt än den tidigare nämnda beskattningen av fastighetsförmögenheter).

Fastighetsskatten, den som tas ut med en procent av taxeringsvärdet, låter sig inte slopas utan kännbara konsekvenser för statskassan. Den skiljer sig dessutom på ett avgörande sätt från förmögenhetsskatten på så sätt att den är för evigt bunden till vårt land.

Fastigheter kan inte flyttas till utlandet. Men det kan pengar...

Olle Wärmlöf

Vd och styrelseordförande för

Tidningshuset AB/Sveagruppen Tidnings AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons