Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Karlsson: Ur elmoment 22

Harry Frank skrev den 22 februari om elmoment 22. I dag har flertalet svenska politiker en övertro på att marknadskrafterna skall lösa alla problem. Men det finns områden där de inte fungerar på ett bra sätt. Ett exempel är Sveriges elförsörjning.
Genom att välj

Annons

a elcertifikat som stödform för förnybar elproduktion och därefter missköta systemet slår det snett och skapar total osäkerhet hos tänkbara investerare om vad systemet kan ge i ersättning om några år.

I stället för ett ständigt litet underskott i behovet av certifikat som skulle täckas av nybyggd elproduktion har vi ett mycket stort överskott på marknaden, nästan ett helt årsbehov som skulle pressa ner priset, vilket inte skett av okända skäl. Det svenska stödsystemet är unikt inom EU även om det finns ytterligare några länder med certifikatsystem. De har dock en annan utformning.

För att få fart på investeringarna i ny förnybar elproduktion, så att vi kan ersätta olja med el främst för transporter, behövs ett kompletterat eller nytt stödsystem. Enklast är då att titta på de länder som lyckats med massiv utbyggnad av förnybar el och lära av dem. Närmast ligger Tyskland som tillämpar ett så kallat fastprissystem med garanterade minimipriser på den el och bioenergi som produceras.

Investeraren får då ett säkert underlag för sin investeringskalkyl, kan gå till banken och låna pengar till låg ränta och börja investera. Bara under 2006 byggdes ny vindkraft som årligen kan förväntas producera cirka fyra terawattimmar el, motsvarande en Barsebäckreaktor.

Nytt i tysk energipolitik är en mycket kraftfull satsning på att producera biogas med lantbruksgrödor. Flera tusen biogasanläggningar är redan byggda och ytterligare flera tusen är på gång. Genom att pumpa in biogasen i befintligt naturgasnät är det långsiktiga målet att inte behöva den osäkra importen från Ryssland.

Om man menar allvar med att försöka ersätta oljan i transportsektorn, nu drygt 90 terawattimmar är det möjligt att använda cirka 25 terawattimmar förnybar el till hybrid- och rena elbilar samt bara 10-20 terawattimmar biodrivmedel, en volym som går att uppnå med produktion från jord och skog. Både etanol och rapsolja behövs men för ett uthålligt lantbruk är biogsspåret helt överlägset på längre sikt. Varför skall det som lyckas så bra i Tyskland inte gå att använda även i Sverige?

Olof Karlsson

Köping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons