Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olov Trosten: Osant om lodjursstammen

Med stor förvåning läste jag riksdagsledamot Jörgen Johanssons (c) artikel i måndags. Förvånad därför att jag själv sitter med i den Regionala rovdjursgruppen och inte alls känner igen hans uppgifter.

Annons

Regionala rovdjursgruppen har bland annat haft som uppgift att ta fram en förvaltningsplan för rovdjuren i länet. Efter många diskussioner har gruppen, som består av representanter för LRF, fåravelsföreningen, jakt- och miljöorganisationer, länsstyrelsen och kommunerna, lyckats enas om en sådan plan. I denna plan har miniminivån på antalet lodjursföryngringar i länet satts till 10-11, vilket uppskattats vara ett acceptabelt antal även ur ett jaktperspektiv. Detta antal kan komma att justeras ned en aning med tanke på att länet förlorat Heby kommun.

Viltskadecenters senaste inventeringsresultat anger antalet lodjursgrupper i länet till endast fem och att ytterligare fyra delvis vistas inom länet.

Enligt gällande riksdagsbeslut skall fram till att det nationella målet på 300 föryngringar är nått, mininivån vara lika med antalet föryngringar, det vill säga ingen jakt skall tillåtas innan målet är nått.

De fem djur som Naturvårdsverket tillstyrkt är alltså egentligen inte heller enligt gällande regler. Nu påstår Johansson i sin artikel bland annat att Västmanlands lodjursstam är närmare tre gånger så stor som länet kan föda.

Sanningen är att den redan nu beslutade jakten, hotar att sänka lodjursstammen under gränsen för vad som i enighet bestämts i den regionala förvaltningsplanen.

Som naturintresserad blir jag både förvånad och nedstämd över att våra folkvalda väljer att sänka debatten till denna låga nivå.

Olov Trosten

medlem av Regionala rovdjursgruppen för SRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons