Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ömsesidig respekt och tolerans

Annons

yttrandefrihet å ena sidan, respekt för en religion å den andra. Dilemmat är inte ovanligt och knappast begränsat till motsättningen mellan islams uppfattning om vad som skall vara "tillåtet" och västerlandets vaktslående om demokratins grundläggande värden. Europas tidigare historia är präglad av blodiga krig i religionens namn.

Från muslimskt håll har det sagts att Jyllands-Postens bilder skadar islam i omvärldens ögon, då de framställer Profeten som terrorist och våldsverkare. Men det är i själva verket något helt annat som skadar islams bild mycket mer och ger näring åt islamofobin: de våldsamma protesterna, terrorhoten och kraven på att europeiska tidningar skall underkasta sig islams förbud mot avbildande av Muhammed. Allt detta fördjupar klyftan mellan den muslimska världen och väst.

Även de av oss som vill leva sig in i den kränkning som muslimer kan känna när deras Profet respektlöst karikeras i en dansk dagstidning, har ändå svårt att förstå styrkan och oförsonligheten i denna vrede.

Lika svårt är det att begripa varför vi inte sett några liknande protester och demonstrationer i den muslimska världen och bland muslimer i Europa mot de extrema islamister som hyllar bin Ladin och spränger oskyldiga människor i luften i Jerusalem, Bagdad, Amman eller Madrid. Varför väcker inte den muslimska janjaweedmilisens slakt av 180000 människor i den sudanesiska provinsen Darfur några reaktioner på Teherans, Damaskus och Djakartas gator?

Varför inga fatwor mot de sunnimuslimska fanatiker i Irak som dagligen massakrerar shiamuslimer i moskéer, skolor och restauranger? Det är dessa våldshandlingar av extremister som säger sig handla i "religionens namn" - och inte några smaklösa karikatyrer i en dansk tidning! - som borde uppfattas som den största förolämpningen mot Profeten och islam.

Det finns också all anledning att ställa de muslimska reaktionerna på några Muhammed-teckningar i Jyllands-Posten (en tämligen sällsynt företeelse i europeiska tidningar) mot den flodvåg av grova antijudiska karikatyrer i de statskontrollerade dagstidningarna i större delen av den muslimska världen. I Saudiarabien, Egypten, Syrien, Iran och i palestinska områdena är det kutym - inte ett undantag - att framställa judar som djur, djävulens inkarnation och ritualmördare. På samma sätt beskrivs judendomen i mosképredikningar, skolböcker och tv-serier i arabvärlden. För att inte nämna förnekandet av den nazistiska Förintelsen.

Den respekt som muslimer - både i Sverige och i arabvärlden - har rätt att kräva av andra måste vara ömsesidig. Deras protester mot de danska Muhammed-teckningarna skulle vara mera berättigade och trovärdiga om de såg till att antisemitiska karikatyrer rensades bort i de egna miljöerna, och om de reagerade lika starkt mot den intolerans som råder i stora delar av den muslimska världen mot judar, kristna och andra minoriteter.

Jackie Jakubowski

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons