Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnad alstrar hemkänsla

Annons

Har Per Albin någon relevans för dagens socialdemokrater? frågar Kjell-Åke Jansson.

Per Albin Hansson skrev 1926: "Hos de styvmoderligt behandlade dövar vantrivsel och bitterhet. Men omvårdnad alstrar hemkänsla, rättvisa förjagar bitterhet och skapar förtroende, delaktighet föder medansvar och samhörighetskänsla."

Inom socialdemokratin fanns vetskapen redan 1926 om att skapa förtroende och delaktighet i folkdjupen, för den förda politiken. Med utgångspunkt i citatet vill jag i den här debattartikeln diskutera sjukvårdspolitiken som partiet med stöd av vänsterpartiet fört under de senaste åren.

Har Per Albin någon relevans för dagens socialdemokrater? En äldre kvinna med stort vårdbehov berättade att hon erbjöds en kort träff med en stafettläkare efter många förtvivlade försök att nå någon läkare. I landstingsledningens upphandlingspoker förlorades tio familjeläkare och omkring 50 000 personer berövades en fast läkarkontakt. I en debattartikel i VLT poängterade Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v) att det är de som leder landstinget på väljarnas och befolkningens uppdrag. Vilket snöpligt resultat!

Dåvarande socialminister Lars Enkvist blev besviken och förbannad när han fick vetskap om upphandlingen med Carema. Det förde bort Västmanland som ett föredöme för övriga Sverige i mixen mellan privat och offentlig sjukvård. Inför förra valet förtegs landstingets ekonomiska underskott för att inte ge borgerligheten ett redskap att besegra den socialdemokratiska maktapparaten. Tjänstemän förväntades knipa käft och maskera den ekonomiska verkligheten. Mörkläggningen av kassabristen saboterade och förkortade den demokratiska processen. Fagra vallöften dunstade bort efter valet. Sjukhusen i Sala och Fagersta amputerades med snabba snitt med hjälp av borgerliga politiker i förhoppning att väljarna skulle glömma chockbehandlingen till nästa val. Ombyggnaden av lasarettet i Västerås stoppades och sveptes in i plast med röda omslagsband. Enligt uppgift kostade bygget 70 miljoner kronor fram till svepningen. Kostnaden för att återuppta och färdigställa bygget är omkring 15 miljoner kronor. Om inte bygget stoppats hade det räckt med 5 miljoner kronor för att bygga det klart. Till de summorna tillkom även avbrytningsböter.

Är sjukvårdsupphandlingen med Carema ett misstag av landstingsledningen? Praktikertjänst som "spelades bort" i upphandlingen utvecklades mot en självstyrande kraft och stämplades som en borgerlig fara. Oberoende krafter är ett potentiellt hot som undergräver den socialdemokratiska toppstyrningen. Den strävar efter kontroll som skyddar och hindrar en utbredning av faror som äventyrar maktinnehavet. Socialdemokraternas och vänsterns upphandlingspolitik med Carema är kontraproduktiv och ett kackande i eget bo. Det bäddar för en privatisering av sjukvården och främjar moderaternas avsikt att åstadkomma en sjukvård kopplad till tjockleken på folks plånböcker. Ett system som påminner om dagens tandvård.

Jag vill att Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v) beskriver den värdegrund och människosyn som upphandlingen vilar på. Är det livdjursauktioner ni ansvariga politiker inspireras av? Partiet måste återföras till den ideologiska grund som det inledande citatet bygger på. Vänsterpartiet i Västerås och landstinget påminner om sångleken: En slank dit och en slank ner i diket! Lasarettsutbyggnaden står där tom och insvept i plast med röda band.

Kjell-Åke Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons