Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskad tjänstgöringsgrad

Annons

De kommunala arbetena är en framtidsbransch. Kommuner och landsting kommer att behöva rekrytera väldigt många människor för att kunna möta framtidens utmaningar inom välfärden. Det handlar om människor till vården, skolan och omsorgen.

Nationellt så beräknar Sveriges Kommuner och Landsting att det kommer att behöva rekryteras cirka 420 000 personer för att kompensera pensions-avgångar och de ökade behoven i välfärden. Detta påverkar i synnerhet även Västerås som kommer att behöva anställa fler personer till sina verksamheter på grund av väldigt stora pensionsavgångar.

Antalet visstids-anställningar ökar. Vi ser att det bara är ett fåtal unga på arbetsmarknaden som i dag har fast anställning. Man vet också att de osäkra anställningarna utgör ett hinder för kvalitetsarbetet.

Vem är beredd att med lust och engagemang delta i ett långsiktigt kvalitets-arbete om anställningen är osäker? Det är inte heller ovanligt att gå ifrån tillfällig anställning till tillfällig anställning under många år, vilket ofta innebär en pressad ekonomisk situation och svårigheter att planera inför framtiden. De allra flesta människor, även unga, vill ha fasta anställningar. Vi ser nu till att detta kan bli verklighet.

Sysselsättning är, till-sammans med en bra barnomsorg, också en viktig del i jämställdhetsarbetet och i bekämpandet av barnfattigdomen. Vi ser att skillnaden i sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor är större än på mycket länge.

Kvinnors sysselsättning har också minskat. Bland kvinnor i arbetaryrken har bara hälften en heltids-anställning i grunden innan de får barn, vilket betyder att det kan vara svårt att öka arbetstiden och inkomsten när barnen blir lite äldre.

Därför är vi rödgröna stolta över att ha påbörjat arbetet för att införa önskad tjänstgöringsgrad.

Vi rödgröna har högre ambitioner för välfärdens kvalitet. En förutsättning för en god vård, en bra skola och en kvalitativ omsorg är att de som arbetar i verksamheten har goda förhållanden.

Ansvaret för detta ligger på oss rödgröna och vi är beredda på att ta det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons