Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskvärt att mammografi omfattar alla kvinnor upp till 74 år

Annons

Ett antal representanter för den förra majoriteten i landstinget angriper i VLT den 12 januari den nya majoriteten för att vi inte hade samma skrivning i landstingsplanen som socialdemokraterna och vänsterpartiet om att utöka de allmänna mammografiundersökningarna för alla upp till 74 år.

Vi kan konstatera att Socialstyrelsen redan 2002 rekommenderade landstingen att erbjuda alla kvinnor mellan 40 och 74 år mammografiundersökningar . Rekommendationerna är starkast för åldrarna 50-69 år där effekterna varit tydligast. Socialdemokraterna hade kunnat följa rekommendationerna redan under den tid som man styrde landstinget men valde att inte göra den utökningen.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet anser dessutom att den skattehöjning som vi ansåg oss tvingade till inte var nödvändig och har inte redovisat någon finansiering för alla sina tilläggsförslag i landstingsplanen.

Det är dock ingen tvekan om att det är önskvärt att mammografiundersökningarna ska omfatta alla kvinnor upp till 74 år. Som all annan verksamhet, inte minst i det kärva läge som landstingets ekonomi befinner sig i efter socialdemokraternas och vänsterpartiets styre, måste det bli föremål för noggrant övervägande och rymmas inom landstingets budget.

I januari 2006 gick förra sjukvårdslandstingsrådet Rigmor Åkesson (s) ut med ett löfte om att det inte skulle kosta kvinnorna något att resa in till Västerås från länsdelsområdena för att göra sin mammografiundersökning. Hon hade nästan hela 2006 på sig att infria det löftet. Hade det varit allvarligt menat så borde beslut ha tagits om resekostnaden i samband med den konsekvensanalys som gjordes angående den digitala mammografins införande.

Sedan kan man alltid föra en diskussion om det rimliga i att få betala för sin resa när man är sjuk och söker vård och att få sin resa betald när man är frisk och ska göra en hälsoundersökning.

Vi är glada över den fina och moderna bröstenhet vi fått vid Centrallasarettet i Västerås. Samtidigt innebär det att många länsinvånare får längre till mammografin. Vi kommer noga att följa om detta leder till att färre västmanländska kvinnor väljer att utnyttja erbjudandet om mammografi.

Vi kommer även att följa våra grannlandstings arbete med eventuellt införande av digital mammografi för att hitta samarbetsmöjligheter över gränserna.

Birgitta Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons