Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operatörerna måste sluta avrunda uppåt

Annons

Marita Ulvskog, Anna Hedh och Gunnar Hökmark argumenterar om ifall EU är bra på prisregleringar. Vem som har rätt vet jag inte men faktum är att en engelsk turist i Sverige inte drabbas av minimidebitering per uppkoppling, men det gör en svensk turist i EU.

Och vad är denna okända finstilta kostnad som de svenska operatörerna skyller på sina utländska roamingpartner? Jo det är en ”avrundning uppåt” till 50 eller 100 kbyte som gör att det blir dyrt om man har program som kopplar upp sig för att hämta bara lite data.

Och det är något som många program gör helt automatiskt, för att fungera smidigt. Kollar epost, synkar GPS, Den som tror att han/hon/hen kan surfa för några Mb och få en rimlig räkning måste kolla upp loggen och räkna varje liten upp-koppling som 0,050 eller 0,100 Mb.

Att kolla om du har fått något på eposten eller Facebook kostar därför någon krona per gång även efter prissänkning. För en svensk, men inte för en engelsman!

Alltså är det lösbart redan i dag, men rimligt vore väl att de utländska roaming-operatörern bara debiterar en gång per dag i stället för upp till flera gånger i minuten. Och att min operatör inte får debitera för något som den inte kan förklara!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons