Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen i Hallsta hammar: Vårdnadsbidrag, ja tack!

Annons

Ledande socialdemokrater i länet ser vårdnadsbidraget som ett steg tillbaka inom familjepolitiken. Att se till barnen är enligt dem förlegat och det är den vuxnes karriär som är viktigast på bekostnad av de allra minsta barnens behov.

Är det "modern" familjepolitik så betackar vi oss för denna stelbenta inställning till de människor som behöver en trygg uppväxt för att i sinom tid ta över ledningen av vårt samhälle. Det är vår skyldighet att bygga för framtiden, inte se till korta individuella och egoistiska mål.

Vad är meningen med att skaffa barn? Är det för att uppfylla ett politiskt mål om att nativiteten ska öka eller är det för att man verkligen vill sätta en ny människa till världen och lära känna denna? Om svaret är att fylla en befolkningsplan så kanske vi skall ta bort föräldraledigheten helt, eftersom ett års bortovaro från arbetsmarknaden inte är gynnsam för karriären.

Hur skall vi då behandla dem som av kärlek sätter barn till världen? Knappast genom att ha en socialdemokratisk politik, som går ut på att alla skall ha det lika dåligt och att den egna karriären sätts främst.

En valfrihetsreform som stimulerar till jämställdhet för familjer är snart verklighet! Genom införandet av vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng och så kallad jämställdhetsbonus samt ett ökat pedagogiskt inslag i förskolan, kommer småbarnsfamiljer att ges mer flexibla lösningar och därmed möjlighet till mer tid tillsammans.

Regeringen arbetar för att utforma en familjepolitik, som på bästa sätt skapar möjligheter att förena familj med arbete. En familjepolitik som passar många familjer och där det råder rättvisa mellan barnomsorgsformer. Samtliga fyra delar är viktiga för att öka valfriheten för den enskilde. Det är också en politik för barnen.

Reformen av familjepolitiken tar hänsyn till att varje människa är unik och får forma sin egen vardag efter de önskemål man har som förälder. Givetvis kommer inte vårdnadsbidraget att passa alla, men många familjer bör då få möjlighet att utnyttja möjligheten att umgås med sina barn längre än det år som nu är normalfallet. Den summa som nu erbjuds gör att det knappast går att leva på vårdnadsbidraget, men det kan bli de extra pengar, som familjen behöver.

I vårt samhälle är det den enskilda familjen som måste få avgöra hur barnomsorgen ska utformas de första åren, inte kommunfullmäktige eller riksdagen. De styrande politikerna skall ge möjlighet till valfrihet!

Anna Lundberg

Ordförande för folkpartiet liberalerna

Roy cederbäck

Ordförande för kristdemokraterna

Per Wernberg

Gruppledare för centerpartiet

Hans Strandlund

Gruppledare för moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons