Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens granskning irriterar

Annons

Det är tydligen än en gång nödvändigt att påtala skillnaden mellan majoritet och opposition för landstingsmajoritetens två toppnamn Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v), bland annat att kommunallagen ställer krav på en majoritet att presen-tera en verksamhetsplan ¿ i det här sammanhanget en landstingsplan ¿ med inriktning, anvisningar och budget för kommande år. Något motsvarande krav åvilar inte oppositionen. Det är därför vi nu i stället tydliggör vår roll som kritiskt granskande oppositionspartier.

Att majoriteten inte gillar detta är förståeligt. Från oppositionen har vi dock tydligt lovat att vi till valet ska lägga fram ett gemensamt program för väljarna att ta ställning till. Det kommer att gälla landstingets verksamhet från 2007 och framåt - en valperiod när vi hoppas ha fått väljarnas stöd för vår politik och därmed möjlighet att genomföra den.

Innevarande valperiod regerar socialdemokraterna och vänstern och har därmed det fulla ansvaret både för vad de gör och inte gör. När de nu skriver att de inte är nöjda med hur det står till i landstinget med bland annat dålig tillgänglighet, långa köer och eftersatt rehabilitering så slår det tillbaka på dem själva.

Majoritetsduon har rätt när de skriver att det fanns en politisk enighet om att den privata familjeläkarverksamheten skulle upphandlas när avtalstiden gick ut. Att jag, när det visade sig att 30000 länsbor över en natt skulle bli av med sina familjeläkare, föreslog en lösning som skulle rädda situationen kallar Andersson-Wilander för ¿att vända kappan efter vinden¿. Det blåste storm och det kan aldrig vara fel att politiker även mellan valen lyssnar till befolkningen. Om någon tycker något annat får det stå för dem.

Torsten Källberg

Avslutningsvis tycker jag det hör till god ton att även i en animerad debatt kalla sina motståndare vid rätt namn. Det vittnar om brist på argument att ta till tillmälen som högeralliansen. Vi är fem partier med ett brett politiskt spektrum som under samlingsnamnet ¿Din hälsa ¿ vårt mål¿ samarbetar för att kunna erbjuda länsinnevånarna en bättre sjukvård. Internt brukar landstingsrådet Glenn Andersson kalla oss "den samlade oppositionen". Det går bra även i sådana här meningsutbyten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons