Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsråden: Lägg korten på bordet om Mimer

Annons

Den 14 februari klubbades ett hemligt förslag att sälja 4300 av Mimers hyresrätter bakom lyckta dörrar av moderatledda majoriteten. Efter mer än en månad kommer moderatledaren Elisabeth Unell äntligen ut ur tystnaden. Nu säger Unell att 90 procent av Mimers över 10000 hyresgäster vill köpa sin bostad. Vem har gjort den undersökningen och vem har betalat för den? Har alla hyresgäster svarat?

Vi i oppositionen har inte informerats om undersökningen. Unell måste lägga alla kort på bordet om den undersökning som hon hänvisar till. Självklart ska Mimer lyssna till sina hyresgäster. Men Mimer ägs av alla västeråsare och inte enbart av hyresgästerna. Unell kunde ha pratat om Mimer vid fullmäktige i mars. Då valde hon feghetens tystnad. Nu vill hon istället prata om ägardirektiv för Mimer vid fullmäktige i april. Vi ser fram emot det, men vi ser ingen koppling mellan ägardirektiven framåt och våra frågor om vad som hänt i bolaget.

Unell kör fram att socialdemokraterna och vänsterpartiet sålde 800 hyresrätter 2005, bostäder som ännu är hyresrätter. Vänsterpartiet var emot affären. Då informerades kommunstyrelsen innan beslutet togs. Inget parti - inte ens moderaterna - krävde att frågan skulle till fullmäktige.

2007 informerades kommunstyrelsen först i efterhand. Majoriteten vägrade låta fullmäktige avgöra utförsäljningen när socialdemokraterna och vänsterpartiet ville så.

Unell påstår att socialdemokraterna ville ha bostadsrätter i vissa Mimerområden. Men det var ingen försäljning utan en utredning om ett projekt i en annan kommun som det handlade om. Unell berör även några Mimersiffror, men hon är inte så påläst som hon tror. Bortsett ifrån student- och äldrebostäder har Mimer 10329 hyresrätter. Majoriteten säljer 4273 hyresrätter, vilket är drygt 41 procent av alla Mimers bostäder.

Den inledda utförsäljningen är bara början. Elisabeth Unell kommer att gå till historien som den som begravde den allmännyttiga hyresrätten och avskaffade den sociala bostadspolitiken i Västerås.

Ulla Persson (s)

Oppositionsråd

Per Lithammer (v)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons