Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig fastighetsskatt

Annons

s ledare 18 oktober. Kristdemokraterna föreslår som enda riksdagsparti att den statliga fastighetsskatten av-skaffas den 1 januari 2006. Vi gör det därför att vi an-ser att dagens fastighetsskatt bygger på orimliga principer, där småhusägare får betala skatt på fiktiva värdestegringar som varken kan realiseras löpande eller står i paritet till den egna betalningsförmågan. Detta driver människor från hus och hem.

Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle. För att finansiera reformen vill vi in-föra en låg kommunal fastighetsavgift på högst 2800 kronor per hus och år. Den löpande beskattningen av landets småhus sänks därmed med cirka 10 miljarder kronor per år.

I stället höjs reavinstskatten med cirka 7 miljarder kronor per år. Argumenten för denna "skatteväxling" är mycket starka. Det är rimligare att betala skatt när man har pengar i handen än när man inga har. Därtill vill vi halvera rätten till uppskov vilket minskar det belopp man tar med sig till nästa boende något, men bara på den del som är vinst.

Insatsen behåller man alltid, och i den mån man gör förlust i samband med flytt kommer vårt system att förbättra förlustavdraget. Detta föranleder kritik från VLT. Visst finns det nackdelar med en minskad rätt till uppskov.

Men detta ska ställas mot att dagens system trissar upp priserna på ett orimligt sätt och gör det svårt för stora grupper att överhuvudtaget "flytta in" på bostadsmarknaden. Förr eller senare ska därtill alltid reavinstskatten, också i dagens system, betalas, det handlar ju trots allt bara om uppskov.

Om flytten går till ett billigare hus eller ett mindre boende kan denna skatte-effekt vara minst lika hämmande för rörligheten på arbetsmarknaden som de effekter ett halverat uppskov leder till. Effekterna av de "flyttskatter" som döljer sig i dagens skattesystem, eller som uppstår när det avskaffas, får aldrig negligeras.

Torsten Lindström

riksdagsledamot för kristdemokraterna i Västmanlands län

VLT svarar: Vi tror att Torsten Lindström underskattar problemen med att höja reavinstskatten och halvera uppskovsrätten. Det gör det mindre lönsamt att flytta, och kan leda till besvärande inlåsningseffekter. Om kristdemokraterna oroar sig för att uppskovsrätten "trissar" upp priserna borde detsamma gälla en avskaffad fastighetsskatt, det skulle göra det möjligt att klara en högre löpande räntekostnad för de boende.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons