Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande att ungdomar kör med alkohol i kroppen

Annons

Alkoholkonsumtionen har ökat i alla åldrar, även hos ungdomarna. Det är Vägverket som nu slår larm om att allt fler ungdomar sätter sig bakom ratten trots att de har druckit alkohol.

Under förra året dömdes 368 ungdomar för rattfylleri. Men det är inte så många ratt-onyktra som upptäcks, därför är mörkertalet stort.

Enligt en enkätundersökning på ungdomssajten Lunarstorm har upp till 50 procent kört berusade eller åkt med någon som varit det. Om detta stämmer är det mycket oroande.

I åldern 18-20 år är det så många som 10 procent som återfaller av de förare som dömts för rattfylleri. Varje år dör 50 ungdomar i alkohol-relaterade olyckor, hur många som skadas vet vi inte.

Det har länge varit en självklarhet att inte köra med alkohol i kroppen men hos ungdomarna börjar attityden till alkohol och bilkörning luckras upp.

Det handlar ofta om ung-domar som inte klarar grupp-trycket. De ungdomar som ofta dricker alkohol har en mer tillåtande attityd till alkohol i samband med bilkörning.

En berusad bilförare tappar sitt sunda förnuft och tänker inte på att man kan köra ihjäl sin tjej, kille eller bästa kompis.

Att man är en fara både för sig själv och alla andra.

Därför är det viktigt att under gymnasietiden ha tid att resonera vidare kring sådana frågor med klasskompisar och vuxna.

För två år sedan motionerade vi kristdemokrater i kommunfullmäktige i Västerås om att motarbeta rattfylleri redan under gymnasietiden genom attityd- och elevhälsoarbete.

Vi fick inget stöd från majoritetspartierna (s) och (v) trots att det då fanns stora brister i information och attitydarbete om alkohol och droger ute i ett flertal skolor, enligt en rapport.

Vi har ingen klar bild av hur man lyckas med detta arbete i dag i våra gymnasieskolor.

Att förändra attityder är ett långsiktigt arbete. Vi måste våga ta itu med detta arbete tillsammans ute i våra gymnasieskolor för att få ned olyckstalen relaterade till alkohol och trafik.

Elisabet Fridén

Solveig Nygren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons