Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroligheter i skolan - vår utmaning

Annons

Vänstern och socialdemokraterna har nu i snart tolv år styrt Västerås och Sveriges skolor. Den senaste tidens artikelserie i VLT visar tydligt vilka problem vi står inför. Det handlar om oroligheter och kunskapsbrister.

Skolan har under lång tid fått allt fler uppgifter. Det handlar bland annat om:

Barn som har mist kontakten med vuxenvärlden. Barn som saknar tydlig ledning och stöd. Barn som mår dåligt. Barn som gör att andra barn också mår dåligt.

Det är detta vi tycker vänsterpartisterna skall vara oroliga för och inte för att några friskolor etablerar sig. I vänsterns debattartiklar om skolan framgår allt tydligare att de ogillar friskolor. Friskolor har vi aldrig sagt är lösningen på skolans problem. Det är en möjlighet, ett val för elever och föräldrar. De utgår också ofta i sitt arbete utifrån ett bestämt pedagogiskt arbetssätt.

Alla barn är olika och genom en mångfald skolor ökar vi möjligheten för varje familj och varje elev att kunna hitta den skolform som passar just dem bäst. Det är bra att det inte är längre är konstigt att byta skola.

Att välja en ny kommunal skola, en ny friskola eller att gå från friskola till kommunal skola är helt naturligt. Visst försvårar det den långsiktiga planeringen och ställer ökade krav på flexibilitet, vilket gäller alla skolor, kommunal som friskola. Men skolorna finns ju till för eleverna - inte för att den kommunala planeringen ska vara så enkel som möjligt.

För att återgå till den stora utmaningen i dag. Skolmiljön är ingen isolerad värld. Vi måste alla tillsammans hjälpas åt för att komma tillrätta med problemen. Mobbning får inte förekomma, ingen elev skall behöva bli störd i undervisningen så att man inte kan få tillräckliga kunskaper och ingen skall självklart behöva vara orolig för våld och brott. Då behöver alla resurser samlas; föräldrar, skola, socialtjänst, sjukvården och idrottsklubbar, alla nätverk kring barnen för att vi skall lyckas vända den negativa trend som i dag är, där allt för många barn far illa och risken är stor att lärarna inte längre väljer skolan som arbetsplats.

Elisabeth Unell (m)

Agneta Berliner (fp)

Solveig Nygren (kd)

Vicki Skure-Eriksson (c)

Ylva Peltonen (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons