Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-landet Grekland bryter mot mänskliga rättigheter

Annons

Under 2002 och början av 2003 åkte jag ofta över till Halkidiki och Thessaloniki, med mina dåvarande FN-kollegor. Då träffade jag jämt och ständigt personer som hade tvingats (bokstavligen) av de grekiska myndigheterna att skaffa sig grekiska namn. Jag träffade flera familjer som hade fått barn i Grekland, oftast kom de från Albanien. De berättade och visade födelseattest över sin son eller dotter, som hade grekiska namn, för att personalen på sjukhusen och skattemyndigheterna hade vägrat att registrera barnen med albanska namn. Försäkringsbolag (statliga som privata) vägrade att försäkra invandrare från Albanien som hade permanent uppehållstillstånd och hade bott där i 13 år

Sedan besökte jag en del av östra Grekland, i närheten av staden Komotini, där en del av de 100 000 turkarna i Grekland bor. Inte med ett enda ord sade man att de tillhörde en turkisk minoritet, utan de var greker som hade bytt religion. Inga skolor på turkiska fick de ha. Alla deras efternamn hade anpassats till det grekiska språket. Det samma gällde bulgarer som var födda och uppvuxna i Grekland. De fick inte ens ha skolor på sitt eget språk. Deras efternamn liknade inte det vanliga bulgariska efternamnet med -ov vid slutet, utan -iasis, -onos, som är mer typiska grekiska.

Grannlandet Fyrom eller Makedoniens pass erkänns inte av Grekland. Om man besöker Greklands ambassad i Skopje (Makedoniens huvudstad) då ser man vad jag menar.

Landminor finns överallt vid gränserna till Albanien, Makedonien och Turkiet. För fem månader sedan dödades tre unga män som passerade gränsen olagligt. Orsaken var landminor, som dessutom är förbjudna enligt OSSE.

Till sist, två glasklara exempel: 1) På grekiska ID-kort måste man i dag skriva att man är ortodox (man erkänner inte att det finns andra greker och andra minoriteter med en annan religion.

2) Den kända tungviktaren Piros Thimos som tävlar för Grekland i dag, föddes som Piro Dhimo i Albanien. Greklands olympiska kommitté ställde ett ultimatum till honom, antingen anpassar du ditt namn till grekiska eller så får du inte tävla för Grekland. Ingen hemlighet med det. Så blev det också.

Ja, EU- och OS-landet Grekland bryter ofta mot internationella mänskliga rättigheter. Jag önskar innerligt att de svenska journalisterna som är på plats besöker några av byarna i närheten av Thessaloniki och ser den omänskliga behandlingen av albaner, turkar och bulgarer.

AVNI DERVISHI

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons