Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osaklig kritik mot biståndet till fattiga länder

Annons

Biståndet till den fattiga världen måste alltid utvärderas och ifrågasättas. Forum Syd, som företräder över 200 svenska organisationer, välkomnar en seriös diskussion om biståndets kvalitet. Nima Sanandajis argumentation den 4 juli, som tycks gå ut på att biståndsorganisationer endast existerar av egenintresse och att allt bistånd till Afrika skulle vara bortkastat, är däremot osaklig.

Att bistånd inte räcker för att åstadkomma utveckling är helt sant. Precis som vi skrev i vårt ursprungliga inlägg den 28 juni är handelsregler som gör det möjligt för fattiga länder att tillverka bromsmediciner för exempelvis HIV/AIDS minst lika viktigt. Skuldavskrivningar, ökade investeringar och en ökad demokratisering är andra viktiga komponenter.

Men att allt bistånd skulle vara destruktivt för utveckling är en underlig argumentation. Under de tre dagar som G8-mötet hölls dog 24 000 människor i HIV/AIDS. Behovet av resurser för att bekämpa sjukdomar som HIV/AIDS är större än någonsin. Det kan handla om informationskampanjer på lokal nivå i HIV-drabbade områden eller stöd till lokala organisationer som arbetar för ökad jämställdhet. G8:s löften om kraftigt ökat bistånd är därför välkommet men långt ifrån tillräckligt.

Samtidigt börjar utvecklingen i Afrika söder om Sahara nu äntligen gå åt rätt håll, med en årlig BNP-tillväxt på över fem procent och en demokratisk utveckling i allt fler länder. Antalet barn som går i skolan har fördubblats sedan 1970-talet, och barnadödligheten har halverats. Istället för att, som Nima Sanandaji verkar vilja, svika Afrika och dra in biståndet borde vi titta på vilka projekt som varit lyckade och utifrån denna kunskap försöka stärka biståndets kvalitet.

Den absoluta majoriteten av de människor som arbetar med bistånd i Sverige gör detta helt ideellt inom ramen för någon av de hundratals folkrörelser som bedriver biståndsprojekt på gräsrotsnivå i fattiga länder. Denna "industri" vill mycket riktigt behålla en hög biståndsnivå, just därför att man dagligen ser att biståndet gör nytta. Sanandajis teori om "biståndsbyråkratin" som "ständigt kräver högre bistånd" är grundlös.

Vi välkomnar Sanandaji och andra att delta i en seriös debatt om biståndets kvalitet. Men att kasta lösa anklagelser mot varandra finner vi däremot ganska meningslöst.

Sven Elander

Peter Sörbom

Handläggare Forum Syd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons