Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osakligt angrepp på Teknikbyn

Annons

"Jag har fördjupat mig i Teknikbyn och dess företag" skriver "tillväxtentreprenören" Kjell Strandberg i VLT den 5 juni och avlossar en kritik mot byn som förefaller allt annat än välgrundad. Själv är jag teknikbyföretagare och har varit med från starten. Jag har också de senaste tre åren varit mentor åt nystartade teknikbyföretag, varit affärskonsult och utbildare till många av företagen. De kritiska synpunkter Kjell Strandberg framför vittnar inte om någon större kunskap om Teknikbyn. I princip består hans kritik i följande punkter: 1. Många företag är inte teknik företag. 2. Antalet medarbetare är missvisande. 3. Många företag har inte startats i eller tack vare Teknikbyn.

Den första invändningen vittnar om total okunskap om Teknikbyns olika ben. Teknikbyn tar in företag inom sex olika områden: Datateknik/IT, High-tech humaniora/kultur, Energi- och miljöteknik, Elektroteknik, Vård- och omsorgsutveckling och Kunskapsintensiva supportföretag. Det säger sig själv att det blir en stor blandning av olika företag om man arbetar inom alla dessa områden. Denna blandning är ett framgångskoncept, eftersom företagen genom detta kan dra större nytta av varandra än om det vore många företag av samma slag. Speciellt de kunskapsintensiva supportföretagen, vare sig de är revisionsbyråer, reklambyråer eller advokatbyråer, är ju en tillgång för alla företag i byn.

Den andra invändningen är lika märklig. Skulle inte de etablerade företagens medarbetare få räknas in? En by av det här slaget måste naturligtvis också innehålla redan etablerade företag. Det ger stadga, erfarenhet och dynamik till byn. Men att närmare 100 företag i byn är nystartade, och att många av dessa utvecklas på ett positivt sätt måste väl ändå tillskrivas byns tillväxtbefrämjande miljö.

Den tredje invändningen är på sätt och vis samma kritik som den andra, fast uttryckt på ett annat sätt. Som varje teknikpark med självaktning innehåller Teknikbyn i Västerås kända etablerade high-tech företag. De finns där för att de tillför kompetens, utgör stöd och stärker Teknikbyns profil. Självklart finns i Teknikbyn företag som skulle ha startat även utan Teknikbyns stöd, men de har ändå valt Teknikbyn för att den även för dem ger ett mervärde. En attraktiv teknikby drar till sig smarta företag, vilket i sin tur ytterligare stärker byns profil!

Visst kan man kritisera Teknikbyn om man vet vad man pratar om. Visst kunde stödet till groddföretagen vara ännu bättre. Visst kunde ännu mer tillväxtstimulerande program sättas i verket. Men med de små resurser Teknikbyn arbetat med har Evert Jonsson och hans medarbetare ändå gjort beundransvärda insatser för nyföretagande, utveckling och tillväxt i Västerås. Att påstå att Teknikbyns existensberättigande kan ifrågasättas på grund av de i Teknikbyn nedplöjda skattepengarna är närmast oförskämt. Flera beräkningar har gjorts som visar att de "nedplöjda skattepengarna" återbetalas till kommunen med flera hundra procent i ränta, och då talar vi bara om de i Teknikbyn startade nya företagen.

Västerås Teknikby står sig mycket stark i jämförelse med andra teknikparker i Sverige. Få parker uppvisar en så snabb tillväxt med så många genom byns Kickstartprogram startade företag. Därtill har de senaste åren tillkommit ett imponerande internationellt nätverksbyggande genom samarbete med liknande teknikbyar och inkubatorer i USA, Kina, Tyskland med flera länder. Det är bara att hoppas att en ny teknikbyledning förmår att bygga vidare på arvet efter Evert Jonsson.

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons