Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OSande OSkäligheter

Annons

Inom databehandlingsvärlden tar man ut okynnespatent på små generellt användbara teckenkombinationer, så kallade algoritmer, för att därigenom försvåra konkurrens mellan programutvecklare, ett allt hetare diskuterat ämne.

Här rekommenderas att införskaffa sig domstolsbeslut på att en algoritm må fritt tillämpas med stöd av svensk lag. Innehav av ett skriftligt domstolsyttrande förhindrar rättsliga efterspel och därmed oförutsebara extra omkostnader.

OS är numera en dyr svensk bokstavskombination sedan den patenterats, för att därigenom om möjligt kunna vigga okunniga personer på pengar.

OS kan rimligen inte vara en straffrättsligt skyddad bokstavskombination eftersom den förekommit i allmän användning sedan sekler tillbaka (OS är snarare en term att hänföra till miljöproblem; så långt det inte luktar gott).

En intressant fråga är om möjlighet att hävda resta krav på straffavgift för olaga bruk är helt beroende av huruvida man skriver OS, O.S., Os, os, o.s., (OS), OS- ... etcetera.

Man kan tydligen lätt drabbas av ersättningskrav för intrång i patentskyddat varumärke vid varje ogenomtänkt formulering, radbrytning eller avstavning i en text som SOK råkar läsa; ett förhållande som automatiskt bör ge den oinitierade ansvarsfrihet.

Snarare bör SOK anmälas för utpressning, eller försök till utpressning.

Kanske är det inte bokstäverna OS man haft för avsikt att patentskydda utan någon andemening som inte är möjlig att ge något officiellt skydd i en demokratisk stat med tanke- och yttrandefrihet.

Det nedtecknade ordet har då använts som underlag för ett okynnespatent, i akt och mening att roffa åt sig pengar via licensavgifter och hot om strafförelägganden.

Det känns som rättsligt OSmart att användning av skriftuttryck som (OS)T, OS-PIZZA, PIZZA-OS, MAT-OS... skall vara belagd med straffavgift, när någon så kräver. Man kan förstås övergå till att skriva MA-TOS, vilket då snarare associeras med sjukdomstillstånd än med OS-KICK.

Annonsen: "Välkommen till söndagens OS på Rocklunda" ger väl genast en kostsam stämning för intrång i varumärke trots att det bara är en annons om ett omspel i någon tidigare avbruten bandymatch.

Sådant kallas väl OS-IS när man som OS-KYLD SOK får ett OS-KÖNT straff!?

Av VLT:s artiklar med SOK:s OS-ED som bakgrund ligger det nära tillhands att prioritera i Svenska Akademiens ordlista uppmärksammande bokstavskombinationer vilkas dagliga bruk kräver licens och vars fria publicering kan leda till utpressning och rättsliga efterspel.

kh Anderson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons