Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östen Mård: Vad har Suraborna fått för de lånade pengarna?

Annons

De ekonomiska problem som Surahammars kommun har i dag påstås hänga kvar sedan 30 år tillbaka i tiden, då invånarantalet minskade drastiskt på grund av stål- och ekonomikrisen under 1980- och 1990-talen. Det är en sanning med modifikation. Både på 1970- och 1980-talen var Surahammar en välskött kommun både när det gällde ekonomin och kvaliteten i verksamheterna.

1988 tillträdde en ny politisk ledning i Surahammar. Då började upplåningen och skuldsättningen.

1992 startades flera kommunala bolag i Surahammar och verksamheter som kommunen ansvarat för tidigare överfördes då till bolagen. Det var startskotten på mångmiljonupplåningen.

1991 var skulden 23 miljoner för VA-verksamheten. I dag är skulden för de fem verksamma kommunala bolagen minst 365 miljoner kronor. Surahammars Kommunalteknik AB, som ansvarar för VA-verksamheten, hade för verksamhetsåret 2009 en skuld på drygt 160 miljoner kronor.

1990 fanns det 11 380 invånare i Surahammar. I dag finns det cirka 10 000 invånare. Konstigt att den politiska ledningen inte reagerat på det under 20 års tid.

Frågan är vad invånarna i Surahammars kommun fått för den gigantiska upplåningsskulden. Det måste den politiska ledningen kunna redovisa!

Börja sedan besparingarna med att avveckla de kommunala bolagen. Rationalisera sedan administrationen inklusive de högavlönade cheferna. Bara med de två åtgärderna sparas flera miljoner kronor varje år.

Dessa åtgärder är bättre att börja med än att försämra och göra neddragningar på kommunal service.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons