Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg (S): Beklaglig reträtt av de borgerliga

Annons

Den moderatledda regeringen verkar inte tro på Mälardalens högskola. Dess värre verkar inte de borgerliga riksdagsleda-möterna som svarat oss det heller, vilket jag djupt beklagar för länets bästa. De kriterier för att fördela forskningsresurser som de tar upp gynnar framför allt äldre och större lärosäten, medan forskning av hög kvalitet på yngre eller mindre lärosäten missgynnas.

De moderata riksdagsledamöterna tar i sitt svar upp frågan om detaljstyrning. Men ökad detaljreglering är just vad vi har fått med den borgerliga regeringen. Riks-dagen var helt enig om att öka resurserna till svensk forskning. Men en stor del av de resursökningar alliansen talar om har regeringen öronmärkt ner på detaljnivå; det handlar till exempel om exakt vilka sjukdomar eller vilka länder forskningen ska handla om.

Regeringen har också de gångna två åren fått upprepad och hård kritik för att den inte lyssnar på de sakkunniga inom akademin och forskarkåren. Kri-tiken kom från Hög-skoleverket och högskolelärarnas och studenternas organisationer när det gällde regeringens förslag till hur resurser skulle fördelas till grund-utbildningen. Vetenskapsrådet riktade tydlig kritik mot de fördelningskriterier regeringen ville ha. För att inte tala om all kritik från de yngre universiteten.

Även om vi Socialdemokrater på goda grunder menar att vi skulle värna akademins frihet bättre än vad regeringen gör, kommer naturligtvis varje regering att ha uppfattningar om hur resurser ska prioriteras. Men man kan ta större hänsyn till hur mycket vi får tillbaka av våra satsade resurser. Man kan samtala och samarbeta mer med näringslivet än vad som görs i dag. Man kan gynna forskning av hög kvalitet också när den bedrivs på mindre lärosäten. Och man kan ta större hänsyn till vad de sakkunniga har att säga om principerna för hur man ska fördela resurser.

Regeringen ignorerar de här sakerna. Om forskningspolitiken bara gällde partiernas prestige skulle det inte vara så viktigt, men som vi skrev i vår artikel är vi oroade över att det kommer att drabba svensk tillväxt på både kort och lång sikt.

Dessutom är det för mig viktigt som folkvald av länets invånare att vår högskola kan utvecklas på ett positivt sätt. En sådan utveckling kommer att gynna hela vårt län och länets invånare.

Därför engagerar jag mig i dessa frågor. Länets borgerliga riksdagsledamöter verkar ha retirerat i frågan, vilket jag beklagar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons