Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg (s): Ett svek mot avgivna vallöften

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har vid flera tillfällen hävdat att borgarna "hela tiden har tyckt att plusjobb är dåliga och ska avskaffas".

Annons

I ett skriftligt svar om avskaffandet av merkostnadsersättningen går Littorin ännu längre. Plusjobben "ska avvecklas så fort som möjligt". Vi socialdemokrater hävdar bestämt att Littorin far med osanning. Det är sant att borgerligheten inte tyckte om plusjobben. Men det är också sant att bland annat kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i valdebatter sade att man skulle låta plusjobben löpa linan ut. Det som nu händer är ett svek mot avgivna vallöften.

Den borgerliga regeringens attacker mot plusjobbarna går att sammanfatta i tre förändringar: Möjligheten att låta plusjobbet vara vilande vid annan anställning försvann vid årsskiftet, möjligheten för personer över 60 år att kvarstå i plusjobb har också försvunnit och den merkostnadsersättning som kommunerna lovats har dragits in. Sveriges kommuner och landsting (SKL) kan med fog hävda att allt detta sammantaget är ett avtalsbrott.

I avtalet som Malmö stad skrivit finns inget förbehåll som hävdar att det ska gälla "så länge staten har medel". Det står dessutom att parterna ska komma överens om ändringar skriftligt. Det står därutöver att man, om förutsättningarna förändras, ger möjlighet för kommunen att säga upp avtalet i förtid. Så ser för övrigt de flesta avtal ut som slutits mellan kommun, lokalt fack och länsarbetsnämnderna.

Följaktligen börjar nu kommuner titta på möjligheten att säga upp inte bara avtalet för plusjobbare över 60 år, utan alla 18000 plusjobbare, i förtid. Pajala och Region Skåne exempelvis.

Littorin upprörs över Ams effektivitet. Några dagar före kungörelsen av budgeten förmedlades 4400 plusjobb. Men varför straffa kommunerna för någonting som Ams har gjort?

Dessutom blir det ännu märkligare när Littorin hävdar att det handlar om att försöka täppa till luckor i den borgerliga budgeten på arbetsmarknadsområdet. Hur tror Littorin över huvud taget att kommunerna någonsin kommer att vara villiga att teckna avtal med en borgerlig regering som behandlar avtal på det här sättet? Har dessutom Littorin tänkt på konsekvenserna för de 18000 plusjobbare som idag riskerar uppsägning i förtid?

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot för socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons