Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg (s): Ofrivillig deltid skall bekämpas

I dag beslutar riksdagen om hur mycket pengar som ska satsas på jobbpolitiken framöver. Tyvärr kommer många att bli besvikna. Det blir varken satsningar eller förbättringar - bara fler tuffa besparingar signerade den borgerliga regeringen.

Annons

På kort tid har regeringen hårdbantat utbildning, praktik och program som leder till jobb. Det innebär att långtidsarbetslösheten fortsätter att skjuta i höjden runt om i Sverige, trots goda tider.

På bara ett år har långtidsarbetslösheten i Västmanland ökat från knappt 800 till nästan 1400 personer. Och vi kan vara säkra på att regeringen fortsätter på sin inslagna väg och föreslår fler försämringar i riksdagen idag. Försämringar som drar åt tumskruvarna ännu hårdare på arbetslösa och dem som har det tuffast på arbetsmarknaden. Bland annat införs två ytterligare karensdagar i a-kassan. Det slår hårt mot dem, majoriteten unga kvinnor, som tvingas hålla till godo med otrygga korta jobb och vikariat.

Möjligheten att fyllnadsstämpla a-kassa vid ofrivillig deltidsarbetslöshet begränsas. Det drabbar främst kvinnor. Av de nästan 2000 i Västmanland som jobbar ofrivillig deltid är 75 procent kvinnor. Att försämra deras levnadsvillkor är att ta saken i fel ordning. Ofrivillig deltid ska bekämpas. Till skillnad från regeringen vill vi socialdemokrater lagstifta om en rätt till heltid.

Jobb skapas genom investeringar i människor, företagande, forskning och utbildning - inte genom att slå på arbetslösa och sämst ställda. Vi socialdemokrater har i vår jobbmotion "En politik för arbete" presenterat massor av förslag för fler och utvecklande jobb. Vi vill till exempel införa fler och generösare anställningsstöd så att långtidsarbetslösa lättare får jobb.

Vi menar att fler i jobb kräver fler chanser till utbildning. När regeringen skär ned på komvux, arbetsmarknadsutbildning och stoppar högskoleutbildningen, gör vi tvärtom. Vi föreslår en generös vuxenutbildning där många utbildningsanordnare erbjuder ett brett utbud, vilket gör det möjligt för var och en att välja den bästa utbildningsformen. Vi vill nu genomföra en särskild satsning på vuxenutbildning och höja anslagen till Komvux med 600 miljoner.

Vi vill förbättra arbetsmarknadsutbildningen så att fler kan få del av den. Vi vill också pröva att utveckla möjligheterna till utbildning i arbetslivet genom en slags kompetensförsäkring. En stark och trygg a-kassa är grunden för att vi ska våga gå från det gamla till det nya. Vi tycker att den ska motsvara 80 procent av lönen för de allra flesta. Poängen med en stark a-kassa är att vi mitt i en förändringsprocess ska kunna koncentrera oss på det viktigaste - att söka nya lämpliga jobb, komplettera utbildning eller starta eget. Vad vi i Västmanland och Sverige behöver är inte en borgerlig politik för fler desperata arbetslösa. Vi behöver en socialdemokratisk politik, fler jobb och större trygghet på vägen från gammalt till nytt.

Sven-Erik Österberg

riksdagsledamot, Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons