Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg (s):Regeringen måste agera

I veckan som gick kom ytterligare några rapporter som visar att vi är inne i en situation av starkt vikande konjunktur.

Annons

Det var Konjunkturinstitutets undersökning om hur svenska folket ser på framtiden, dels för egen del men också för landet i sin helhet. Av denna kan man konstatera att svenska folket är oroligt. Sedan kom SCB:s tillväxtprognos som visade på en djupdykning av den svenska tillväxten. Till detta kan läggas den stigande inflationen, ökade matpriser, stigande räntor och en arbetsmarknad som håller på att vika.

Inledningsvis meddelade finansministern att han inte tänkte kommentera de dystra siffrorna, sedan ändrade han sig och med Pridefestivalen som bakgrund berättande han skrattande att han var inte orolig. Jag måste säga att denna nonchalans som landets finansminister uppvisade över den situation som han faktiskt tillsammans med övriga i regeringen ska hantera till det bästa gör mig djupt orolig.

Så sent som i våras gjorde finansministern en total felbedömning över konjunkturens utveckling. Regeringen lade en vårbudget utan tillstymmelse till muskler, vilket nu gör att finansministern har en verktygslåda utan verktyg. Att lova ytterligare skattesänkningar och lite mer pengar på infrastruktur i kommande budget, hjälper inte alla dem som fortfarande inte fått möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.

Det hjälper heller inte alla de 20.000 som nu riskerar att förlora sin sjukförsäkring utan annan försörjning i sikte som Försäkringskassan meddelade så sent som i slutet av förra veckan. Om inget görs kommer detta att bli ytterst kännbart i kommunernas bistådsbudgetar.

Vad Sverige behöver är inte en handlingsförlamad skrattande finansminister, utan en regering som tar sitt ansvar i det läge som råder.

En regering som ser till att långsiktigt investera så att svenskt näringsliv klarar den globala konkurrensen. Som ser till att de som behöver stöd och hjälp för att komma ut på arbetsmarknaden får det i riktad form efter behov. Satsar på forskning och utveckling inom de branscher där Sverige har möjlighet att utvecklas och långsiktigt hävda sig. Detta måste ske nu och inte gömmas i luddigt prat.

Sven-Erik Österberg (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons