Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg (s): Vi står för trygghet och förändring

Annons

De goda tiderna är på väg att ebba ut. Därför behövs en bra jobbpolitik. Regeringen har struntat i att ta vara på högkonjunkturens guldkant. Resultatet ser vi nu.

Långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. I Västmanland har den ökat med 25 procent, de långtidsarbetslösa ungdomarna är dubbelt så många som för ett år sedan och var tredje plats inom arbetsmarknadsutbildningen är borttagen.

Att ta del av vad som händer i Västmanland och i övriga landet är viktiga pusselbitar i förnyelsen av socialdemokratisk jobbpolitik, kallat rådslaget, som jag fått förtroendet att leda. I dag besöker jag därför två arbetsmarknadsprojekt i Västerås, på folkhögskolan respektive Jobbpunkt Väst som samarbetar med bostadsbolaget Mimer. Båda projekten är viktiga, de kan hjälpa till att skapa nya chanser till jobb, eller kanske ge den där välbehövliga knuffen så att den som varit arbetslös länge kan ta klivet och börja plugga.

Vad vår jobbpolitik kommer att innehålla går ännu inte att säga. Den stora utmaningen är att utveckla en modell så att den passar ett modernt arbetsliv och samtidigt står pall över olika konjunkturer. Men redan nu vill jag vara tydlig med att tala om att arbetslinjen gäller. Alla har rätt till ett bra skydd när det händer obehagliga eller oväntade saker i livet, när vi blir sjuka eller arbetslösa. Men reglerna för vad som krävs för att ta del av skyddsnätet ska vara tydliga. Att försörja sig genom eget arbete är en rätt men också en skyldighet. Viktiga uppgifter för rådslaget är att hitta lösningar på hur vi kan få med dem som varit arbetslösa länge, som kanske inte ens har fått in lilltån på arbetsmarknaden, och hur a-kassan ska se ut så att den fungerar som en omställningsförsäkring.

Intresset för att ompröva jobbpolitiken är stort. Hittills har cirka 5000 medlemmar varit med och lämnat synpunkter och idéer. De säger bland annat att vi måste ompröva vår syn på företagare och förstå deras villkor bättre. Vi måste förbättra våra kontakter med företagare. Företagarna är vårt folk - och Västmanland och Sverige kommer att behöva fler företagare. Samhället ska stimulera detta.

Vi måste bejaka kraft och idérikedom på den lokala nivån. Vi ska stödja lokalt näringsliv.

Varje kommun ska ha en företagslots, som bistår dem som vill starta företag - och också dem som vill utveckla sina verksamheter. Regelbundna uppstartsträffar bör anordnas i alla kommuner, i samverkan med företagarnas organisationer och de statliga myndigheter som arbetar för att främja företagande. Det ska finnas självklara mötesplatser för företagare i varje kommun.

Kommunerna bör också ta tillvara äldre företagares erfarenheter - och låta dem vara seniorkonsulter och mentorer till dem som överväger att starta ett företag. Kommunerna borde också bistå med administrativt stöd till de företagare som precis startat upp, så att de kan utveckla sina idéer och sätta sig in i reglerna samtidigt. Detta kan ske inom ramen för en inkubator, där lokala nya företag också har möjlighet att inspirera varandra. Fler kommuner ska ha kuvöser för nya företag.

Det är inte svårt att starta företag i Sverige. Och regelverket för företagare ska vara så enkelt som möjligt.

Tillståndsprocesser måste hanteras snabbare. Men förenklingarna får inte innebära att oseriösa aktörer får ökat spelrum. Det snedvrider konkurrensen. Fusk ska alltid bekämpas.

Regeringen har missat chansen att modernisera samhället. Dess politik leder till sämre produktivitet och större ojämlikhet. Mot detta ställer vi en framtidsinriktad politik, med större satsningar på företagande, utbildning, forskning och omställning. Vi

socialdemokrater står för trygghet och för förändring. Det är modernt.

Sven-Erik Österberg

vice ordförande, riksdagens arbetsmarknadsutskott

nyvald ordförande för jobbrådslaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons