Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östros ovarsam med sanningen

Annons

Thomas Östros (s) skräder inte orden när han den 25 mars menar att Alliansen skulle vara farlig för småföretagandet. Det är bekymmersamt att svenska statsråd är så ovarsamma med sanningen.

Av utrymmesskäl kan vi endast nämna några exempel på detta, exempelvis Östros påstående att Alliansen vill sänka a-kassan till 5 000 kronor. Antingen omger sig statsrådet med medarbetare som inte är kompetenta att läsa oppositionens budgetmotioner eller också far statsrådet med uppenbara lögner.

Östros hävdar vidare att den socialdemokratiska regeringen har sänkt skatten för fåmansbolagsägare med en miljard kronor. En snabb titt i regeringens budget för 2006-2008 på sidan 104 visar att regeringen har avsatt 30 miljoner kronor per år för reformering av dessa regler. Östros påstående att skatten har sänkts med en miljard kronor är ytterligare ett tecken på att statsrådet far med osanning.

Påståendet om att 300 000 fler människor har fått jobb sedan 1994 stämmer i och för sig, men vi ligger idag på samma sysselsättningsnivå som 1990 i absoluta tal. Trots att Sveriges befolkning har växt med nästan en halv miljon människor sedan dess är det ungefär lika många som är sysselsatta i dag som för 15 år sedan. Enligt Östros är detta en framgång!

Bland alla sysselsatta ingår dessutom alla människor som är friårslediga, har plusjobb och är i andra arbetsmarknadsprogram. Att slå sig för bröstet för att vi har lika många sysselsatta i dag som för 15 år sedan tyder på att statsrådet inte vill kännas vid det utanförskap som över en miljon svenskar är drabbade av.

Det krävs kraftfulla åtgärder för att få människor i arbete. Allians för Sverige har lagt ett omfattande 14-miljarderspaket för att få igång sysselsättning och företagande. Vi ser till att förmögenhetsskatten avvecklas så att företagare kan få tillgång till riskkapital och våga satsa och nyinvestera. Det hårt kritiserade Lex Uggla, som gör att småföretagare kan tvingas straffbeskattas för att de vill investera i sitt företag, måste avvecklas. Mot socialdemokraternas vilja har riksdagen bestämt att förmånsrätten måste återställas. Det kommer, om den socialdemokratiska regeringen följer riksdagens beslut, att leda till att framförallt småföretagare får bättre kreditmöjligheter.

Alliansen föreslår sänkta inkomstskatter för vanliga löntagare på runt 1 000 kronor i månaden för att stimulera till arbete. Samtidigt ska arbetsgivare premieras till nyanställningar genom riktade sänkningar av arbetsgivaravgifterna. Mot detta står Vänsterkartellen som föreslår friår och höjda skatter. Trots ett kompakt motstånd från såväl en samlad företagarvärld som AMS och Arbetslivsinstitutet tänker regeringen lägga fram ett förslag om så kallad rätt till heltid, ett förslag som kommer att göra företagare ännu mer tveksamma till att nyanställa.

Till detta ska läggas det medfinansieringssom gör att företagen redan idag tvingas betala 15 procent av sjukpenningkostnaden för långtidssjuka. Detta gäller oavsett om den anställda har skadat sig i tjänsten eller brutit benet i skidbacken.

För dem som tror att höjda skatter och omfattande pålagor för företagare är en framkomlig väg visar Östros med kollegor i Vänsterkartellen ett tydligt alternativ. Vi andra som tror att reformer för företagande och sänkta skatter för nyanställningar ger fler jobb har en enig Allians att vända sig till.

Åsa Torstensson

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons