Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osynliga gränser släcker liv

Annons

I VLT den 29 november kunde vi läsa om Lucas som är en maskin för hjärt-lungräddning i ambulans och som är överlägsen den mänskliga förmågan. Förslaget är att ambulanser i Västerås ska utrustas med Lucas medan man iSala och Fagersta tills vidare blir utan.

Förslaget är upprörande för det borde vara tvärtom, eftersom ambulanserna i Sala och Fagersta har de längsta transportsträckorna till akutsjukhuset iVästerås. Samtidigt pågår en diskussion i länet där man från räddningstjänstens sida vill åka på sjuklarm men landstinget är tveksamt till det.

Tanken är att i de fall där räddningstjänsten normalt ska kunna komma före ambulansen ska också räddningstjänsten larmas för att insatser till exempel mot hjärtstopp tidigare ska kunna komma igång. Trots ökad kunskap bland befolkningen om hjärt-lungräddning så innebär idag hjärtstopp utanför sjukhusmiljön att 95 procent av personerna avlider.

Att tidiga insatser vid hjärtstopp är avgörande för patientens överlevnad är ingen nyhet. En hjärtstoppspatient som inte får någon hjälpinsats beräknas avliden efter cirka 12 minuter, så tidiga insatser är oerhört viktiga.

Vårt län är relativt litet. Trots detta så finns det skäl att tro att fler liv skulle kunna räddas om de flesta räddningstjänster var utrustade med defibrillatorer samt att man också åkte på sjuklarm. Dock behöver förutsättningarna utredas där till exempel kostnader, effekter på överlevnaden för drabbade patienter utifrån hjälpinsatstider i länet och organisationsformer belyses. Därför har jag lämnat in en motion till landstingsfullmäktige om att utreda möjligheterna att i samarbete med länets kommuner utrusta länets räddningstjänster med defibrillatorer.

Diskussionen i länet sker mellan tjänstemän och politiker från kommuner och landsting. Tyvärr verkar diskussionen mer handla om frågan vem som ska betala i stället för hur många liv vi kan rädda i länet med nya samverkansformer och bättre utrustning.

För innevånarna i länet skulle det bli en ökad trygghet av att veta att räddningstjänster och ambulansverksamhet samverkar. Att dessutom veta att denna samverkan ökar överlevnaden vid till exempel hjärtstopp och att väntetiden innan hjälpen kommer minskar leder till mindre stress för såväl den drabbade som dennes omgivning. Detta ger ett tryggare och mänskligare samhälle!

Ingvar Nordén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons