Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovärdig flyktingpolitik har havererat

Annons

Den rapport som regeringens utredare presenterat om de apatiska flyktingbarnen den 27 april visar att antalet drabbade barn tredubblats de senaste tre åren. Barnen blir så sjuka att de inte längre kan kommunicera och fungera normalt. Trots det avvaktar regeringen medan lidandet förvärras. Sjuka barn bärs ut på bår från vårt land till ett osäkert öde.

Tvärtemot vad den socialdemokratiska regeringen sagt förblir också utvisade apatiska barn utan vård. Sverige inte bara förvägrar barn vård här utan skickar dem alltså aktivt till länder utan vård och stöd.

Svensk flyktingpolitik har havererat. De stolta parollerna visar sig när det kommer till handling förbli bara ord. Varje människa som söker skydd i vårt land undan förtryck och välgrundad fruktan för liv och säkerhet måste garanteras en rättssäker prövning. Barnen betalar i dag det högsta priset för motsatsen.

Sverige prickas också av FN:s barnrättskommitté för upprepade brott mot barnkonventionen. De apatiska barnen och deras familjer måste få stanna. Det handlar bokstavligen om liv och död. Ansvaret för att barnens lidande förlängs vilar tungt på dem som kallhamrat stoppat en amnesti. Praxis måste ändras så barns egna asylskäl väger tyngre och kravet på humanitära skäl blir lättare när det handlar om barn. Vad hindrar socialdemokraterna och deras samarbetsparti moderaterna att se behovet av empati?

Att gömma sig bakom pseudoargument om att en amnesti skulle försvaga den individuella bedömningen är cyniskt. Varje barns hälsa undersöks ju av den medicinska professionen. Frågan är vad som ligger bakom socialdemokraternas agerande? Gång efter annan har de avsiktligt förlorat i riksdagen i flyktingfrågor. Varningarna för social turism vid utvidgningen av EU visar sig också efter ett år ha varit grundlösa. Har socialdemokraterna en dold agenda? Varför sviker de när det kommer till medmänsklighet och internationellt samarbete?

Det finns fler mörka fläckar i flyktingpolitiken. Kristna konvertiter avvisas trots hot om dödsstraff och irakier förvägras asyl när de flyr från etnisk och religiös förföljelse. Samtidigt har Sverige blivit en fristad för krigsförbrytare. Varför av-visas barn när förbrytare får stanna? Flera år efter riksdagens beslut kommer så småningom en ny domstolsbaserad modell för prövning av asylärenden att införas. Inför detta är det rimligt med amnesti för dem som tidigare vägrats asyl.

Människor som väntar på beslut eller ny prövning bör liksom de flyktingar som lever gömda få asyl. En amnesti kommer även att omfatta några som saknar skyddsskäl, men som befunnit sig här länge. Då får nåd gå före rätt. För att undvika missbruk av asylrätten bör personer med allvarlig brottslighet undantas om det är motiverat. Det behövs en bred samling i samhället för en flyktingpolitik med empati.

Allt fler, bland annat Sveriges Kristna Råd, protesterar också med rätta mot dagens situation. Kungen uttrycker liksom andra med engagemang för människor i nöd sin oro. Barnen behöver trygghet. Människor i nöd behöver hjälp.

Drabbade människor måste få tillbaka framtidstron. Beslutet om att avvisa apatiska flyktingbarn måste rivas upp och flyktingpolitiken bli mer human. Sverige ska stå för medmänsklighet och empati. Inget barn, ingen människa, ska behandlas inhumant. Det är djupt ovärdigt och duger helt enkelt inte.

Torsten Lindström, riksdagsledamot för kristdemokraterna i Västmanlands län

ata>

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons