Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Bonusdebatten plågar Sveriges småföretagare

De svarta rubrikerna om varsel, minskade order till underleverantörer, avslutning av kontrakt med fristående konsulter med mera kröns med det ena girighetsavslöjandet efter det andra.

Annons

De som står för personligt berikande som främsta drivkraft är de som ofta i tider då konjunkturen är god och vinstregnen öser över aktieägarna kröns av berömmelse och ära. Inte sällan ses de som marknadsekonomins förebilder. Men nu visar sig på nytt att individuellt ekonomiskt berikande är den främsta drivkraften. De det handlar om är inte företagare även om de ofta vill framställa sig som framgångsrika sådana. Nej, de är tjänstemän som sällan eller aldrig tagit personliga risker i företagandet. De drabbas inte negativt vid nedgång inte ens då deras misslyckanden är så grova att de tvingas avgå. Då får de rundliga avgångsvederlag och dessförinnan har de fått mycket generösa pensionsavsättningar.

När ledande skiktet i AMF fattar beslut om återtagande av spararnas pensioner, vilket är ett stort och betydande steg, ger de sig tid att gardera sina egna mångmiljonpensioner. Efter stark press från media uttrycker såväl ledning som styrelse ånger.

Inte ångrar de sig, de skulle göra samma sak igen. Göran Thunhammar, nu ordförande i AMF och tidigare vd för SAF säger att han inte skulle skriva liknande avtal idag. Lögn, det sades förra gången bonusar var på tapeten i samband med Percy Barneviks och Wallenbergs klavertramp. Även LO och Wanja Lundby-Wedin är aktiva medspelare i detta skeende.

Avtal skrivs om och om igen med kraftigt fokus på personligt berikande i intima kretsar av personer i näringslivets topp, likväl som inom den offentliga affärsverksamhetens ledande skikt. Ta Vattenfalls vd som exempel.

Det är en effekt av det otydliga ägandet som utgår från kortsiktiga krav på avkastning samt en mycket stark maktkoncentration hos vd:ar. Dessutom sitter de flesta storföretagens vd i varandras bolag vilket i sig ökar incitamenten till generösa ersättningar till varandra.

Det må vara en i sammanhanget försvinnande liten andel personer som berörs av dessa frikostiga ersättningar men det ger också vid handen att - You scratch my back, and I'll scratch yours - är en allmängiltig regel i det svenska näringslivets toppskikt.

Tyvärr får detta effekter på de svenska småföretagarna. Alla dras över en kam. I Sverige finns ungefär 750 000 företag inom den privata sektorn. 99,2 procent av dessa har mindre än 50 anställda och sysselsätter 1,6 miljoner vilket är 53 procent av de privata företagens sysselsättning. Dessa företagare riskerar dagligen sin egen och sin familjs ekonomi i sitt företagande.

När det går bra finns utrymme för lite högre löneuttag och kanske lite luxuös njutning, men först och främst går överskottet till investeringar, utveckling och att skapa buffert för sämre tider. När konjunkturen som idag är besvärande svag, gäller det att dra åt svångremmen och företagaren och hans eller hennes familj får ta omedelbar del av konsekvenserna. Det handlar om en omedelbar anpassning och dessutom ytterligare risktagande för att, dels övervintra men framförallt att försöka rusta verksamheten inför den uppgång som vi alla vet kommer, frågan är bara när.

De små företagen håller emot i det längsta och säger inte upp personal förrän det är den enda möjliga utvägen. Därför behövs utökat stöd för bland annat kompetensutveckling i småföretagen som ett led i att rusta för framtiden.

När de stora företagen ropar på skattebetalarna står småföretagarna där med Svarte Petter i form av långa kredittider, begränsningar i krediter från sin bank och ibland uppsagda lån. Inte för att man misskött amorteringar och räntor utan helt enkelt därför att banken vill gardera sig för försämrade marginaler och omvärderar säkerheter.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons