Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Företagarna granskar både politiker och myndigheter

Annons

Det är viktigt med betygsättning. Både för den som sätter betygen och den som blir betygsatt. Det ger en indikation som kan ligga till grund för förbättringar.

Som Lennart Jansson nämner i sin artikel betygsätter Företagarna riksdagsledamöterna varje år. Vi betygsätter också myndigheter årligen. I båda fallen har de betygsatta visat uppskattning och endast i enstaka fall har någon varit missnöjd.

Företagarnas betygsättning av riksdagsledamöter presenterades under Almedalsveckan på Gotland och vi har i Västmanland all anledning att lyfta fram Agneta Berliner (fp) som hamnade på femte plats. I fjol kom Jörgen Johansson (c) på första plats. Båda dessa, samt flera andra av de västmanländska riksdagsledamöterna, har använt de tillgängliga verktygen för ett bättre företags- och företagarklimat.

Det som vi ännu inte har iscensatt är en granskning av kommunpolitiker enligt samma modell som riksdagsledamöterna. Det kräver en del grundarbete eftersom kriterierna måste var tydliga och förståeliga. Men det finns all anledning att titta på möjligheten att göra det.

Men redan i dag håller vi oss underrättade och granskar politiken och vad den åstadkommer. Vi är måna om att upprätthålla och utveckla relationerna med såväl den politiska som tjänstemannaledningen inom Västerås stad som övriga kommuner i länet.

En viktig avsikt med granskning och betygsättning oavsett om den sker på individ- eller myndighetsnivå är att lyfta goda exempel. Samt att visa på sambandet mellan företagande och välfärd, välstånd.

Den politiker som gör en stor insats för företagandet gör indirekt en insats för ett bättre samhälle att leva i. Genom ett aktivt, expansivt företagande skapas resurser för bra utbildning, vård, omsorg, infrastruktur etcetera.

Politiken kan på lokal nivå göra mycket i det avseendet genom att använda sig av företagen som finns på marknaden i stället för att producera egna tjänster. Därigenom nyttjas den privata marknaden optimalt till gagn för skattebetalarna.

Det finns en mängd insatser att göra i Västerås stad för att underlätta för företagen att utföra sina uppdrag och underlätta för dem att delta i offentliga upphandlingar.

En mycket viktig åtgärd är att i allt myndighets-utövande sätta kunden i centrum och använda det sunda förnuft som alla vi människor föds med. Tillstånds- och tillsynsärenden är ett sådant område.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons