Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Låt företagare stå utanför socialförsäkringssystemen.

Annons

I dagens socialförsäkringssystem kan företagare göra sin plikt men de har ingen praktisk möjlighet att kräva sin rätt. Arbetslöshetsförsäkringen, föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen är anpassade för anställda med jämna inkomster. Företagare borde inte behöva betala för försäkringar som de inte har någon nytta av.

Allt för få väljer att bli företagare i Sverige. Medan andelen företagare i befolkningen ökat kraftigt i övriga Europa har denna andel sjunkit i Sverige under de senaste tio åren. En av orsakerna till att så få väljer att bli företagare är att det uppfattas som alltför otryggt. Många upplever att det inte är värt att avstå den trygghet som anställda har för de eventuella vinster som företagandet ger.

Formellt omfattas även företagarna av de svenska trygghetssystemen. De har rätt till ersättning från socialförsäkringarna vid sjukdom, arbetslöshet eller föräldraledighet. Men i praktiken är det svårt för företagare att använda försäkringarna. Orsaken är att försäkringarna ska täcka förlusten av den egna lönen vid frånvaro. Men företagare som inte arbetar förlorar betydligt mer än så. Deras arbete ska även täcka kostnader för exempelvis lokalhyra, räntor på lån och telefonabonnemang. Risken finns också att kunderna försvinner om företagarna inte klarar att leverera sina produkter eller tjänster på utsatt tid. Detta innebär att företagare ofta tvingas gå till jobbet även när de är sjuka. Det är också svårt att vara hemma för vård av barn.

En ny undersökning från Företagarna -Tryggare kan andra vara- visar på betydande skillnader mellan anställdas och företagares frånvaro. Kvinnliga företagare med småbarn tar ut hälften så lång föräldraledighet som anställda kvinnor. Kvinnliga anställda har dubbelt så hög sjukfrånvaro som kvinnliga företagare. Manliga anställda har sex gånger fler frånvarodagar på grund av vård av sjuka barn än manliga företagare.

Även arbetslöshetsförsäkringen är anpassad för anställda. För att rädda sina företag tar företagare ofta ut låg eller ingen lön alls perioden före en konkurs eller nedläggning. Det leder till att deras ersättning från a-kassan blir betydligt lägre än de anställdas. Svensk Handels och Småföretagarnas a-kassor är de som i första hand har småföretagare som medlemmar. Statistik från IFA (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) visar att dessa två kassor betalar ut den lägsta dagpenningen av alla kassor.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över trygghetssystemen för företagare. Denna utredning måste leda till stora förändringar. Om vi ska få fler företagare i Sverige kan vi inte tvinga dem att finansiera försäkringar som de själva inte kan använda. Det skulle vara bättre att tillåta dem att stå utanför socialförsäkringarna för att istället kunna utforma sina egna trygghetslösningar.

Ove Jansson

Regionchef Företagarna Västmanland/Sörmland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons