Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parodi på demokrati

Annons

För 2 000 år sedan sålde en man som hette Judas sin mästare för 30 silvermynt. Om man räknar med inflationen på 2 000 år skulle summan kanske räcka för en vistelse i Tunisien för två personer i två veckor.

Resultatet av presidentvalet i Tunisien kunde lätt förutspås, det fanns inget tvivel om vinnaren. Jag tippade i VLT den 24 september att den sittande presidenten Zin-Elabidin Ben Ali skulle vinna med över 90 procent. Valresultatet var ingen överraskning, nära 95 procent var ingen hög siffra i en diktators ögon. Tyvärr spelade den tidigare partiledaren för kristdemokraterna, nuvarande riksdagsledamoten Alf Svensson, en roll i komedin.

I 30 år predikade Svensson ständigt och jämt om moral och etik. Ändå gick det att köpa honom. Han har begått en av de värsta synderna som Bibeln talade om i andra Moseboken kapitel 19:16 - "Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa." Den kände finansmannen Jan Stenbeck sade: "En del låter sig inte ens köpas, de säljer sig."

Det är omöjligt för en riksdagsman i Sverige att inte känna till diktaturen i Tunisien. Men det är frestande att sola sig vid Medelhavet när det är mörkt i Sverige och det smakar bättre när resan och allt annat är gratis.

Alf Svensson påstår att Tunisiens president är berömvärd för att han har bekämpat islamisterna. Jag trodde aldrig att en svensk riksdagsman skulle fälla sådana omdömen. Av dem som anklagas för att vara islamister finns inte mer än ett par hundra. Hur kan europeiska ledare tillåta att en man håller sitt folk fängslat för att en handfull människor är kriminella?

Alf Svensson borde ha hört talas om den tunisiska journalisten Sihem Ben Sedrin, vars man dömdes till sju års fängelse för att ha startat ett parti. Hon själv fick stå ut med daglig misshandel, trakasserier, fick inte ens utöva sitt yrke och hungerstrejkade i 40 dagar. Han borde ha hört talas om sin värdinna Leila Ben Ali, presidentens fru, som med bästa maffiametoder har lagt beslag på Tunis Air, Tunisiens flygplansflotta, och skänkt den till sin bror. Hon avskedade en del hederliga tjänstemän och ersatte dem med sina egna.

Alf Svensson borde också ha hört talas om att mer än 600 politiska fångar sitter i fängelse utan rättegång. Han borde ha sett polisen som översvämmar landet.

Alf Svensson har gjort sig värdig pengarna som Ben Ali satsade på honom. Hans värd, president Ben Ali, fick 94,54 procent av väljarkåren och presidentens parti fick 98 procent. Bara 2 procent gick till ett riktigt oppositionsparti.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons