Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitiska mål går före

Annons

Svar till Glenn Anderssons och Monica Wilanders inlägg den 27 april. Att vi måste följa lagen är en självklarhet och det är fortfarande det enda svar våra två politiker Monica Wilander och Glenn Andersson kommer med. De har inga svar på övriga frågor.

Men hur blir det med lydigheten när det gäller hälso- och sjukvårdslagen, som stadgar att varje svensk ska kunna välja en egen familjeläkare? Landstingets senaste tur i denna upphandlingskarusell är att det man nu vill göra är en direkt upphandling, inte anbudsförfarande enligt lagen om upphandling. Man väljer alltså att göra undantag från LOU - exakt den lag man säger sig vara tvungen att följa - med hänvisning till särskilda skäl, nämligen att det börjar bli bråttom. Det är pinsamt tydligt att partipolitska mål är viktigare än ett väl fungerande sjukvårdssystem.

Om den politiska viljan hade funnits kunde man ha visat större hänsyn till de västmanlänningar som i dag saknar/vill byta familjeläkare. Det är nu dags för landstinget att återskapa förtroendet i befolkningen så att Sveriges bästa primärvård får leva kvar. Låt de mottagningar som så vill få fortsätta om de håller kvaliteteten, samtidigt som Carema får starta sina nya mottagningar. Man kunde då rädda det goda familjeläkarsystem som finns i Västmanland. Utan att det hade kostat skattebetalarna något extra. Härom dagen hörde vi att landstinget i stället skjuter till sex extra miljoner för inhandling av hyrläkare.

Nu skyller man situationen på oss för det gemensamma anbudet. Tidigare har man tvärtom krävt att vi skriver under tillsammans. Det senaste är att vi fått ultimatum för just gemensam underskrift. Detta rävspel kring upphandlingen är ovärdigt.

Det utomordentligt dåliga samarbete som landstinget tidigare presterat (skrivelsen från landstingets egna chefer och från Västmanlands läkareförening), har lett till misstron mot landstinget.

Jag har en gång flyttat till Västmanland för att kunna arbeta som familjeläkare i Sveriges bästa primärvård. Då hade vi en annan landstingsledning.

Att den nuvarande landstingsledningen kommer att få ta de politiska konsekvenserna för utvecklingen är bara rätt och rimligt. Det är värre att Västmanland kommit att framstå som ett varnande exempel. Än finns det tid för makthavarna att göra något konstruktivt åt situationen, men tiden rinner undan snabbt.

BJÖRN NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons