Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienten är ingen affärstillgång

Annons

Sedan det blev klart att Carema Primärvård hade fått förtroendet att driva sex vårdcentraler i Västmanland har debattens vågor gått höga. Vi som arbetar med att förbereda övertagandet och vill säkerställa en hög vårdkvalitet under de kommande åren, beklagar detta. Samtidigt förstår vi att debatten har skapat oro och frågor hos vanliga medborgare. Vi vill därför ge ordentligt svar på tal, både för att bemöta felaktigheter, men också för att stilla oro.

Den viktigaste frågan är naturligtvis: Hur kommer det att fungera den 1 juli då vi tar över verksamheten? Här vill vi vara tydliga: Från första dag kommer vi att kunna erbjuda en tillfredställande kvalitet med både läkare och övrig personal på plats. Vi har hittills anställt nio läkare. Två av dem börjar den första juli och kommer under hösten. Dessutom har vi 45 intresseanmälningar från andra läkare. Fram till det att alla ordinarie läkare finns på plats kommer vi att förstärka bemanningen med långtidsvikarier.

Att byta läkare kan självklart kännas svårt. Man har byggt upp en relation och ett förtroende. Därför är det ett stort ansvar att ta över i en sådan situation. Men vi lovar att vi kommer att göra vårt yttersta för att varje patient hos oss ska känna sig omhändertagen på bästa sätt. Under hösten kommer också samtliga 32 000 berörda medborgare att få ett personligt brev med möjlighet att fritt välja läkare. Detta har inte varit möjligt tidigare.

Det för oss över till frågan om hanteringen av patientjournaler som K. Birgitta Holm tar upp i sin debattartikel den 19 juni "Jag är inget lösöre!". Hon uttalar där oro för att "min journal fladdrar omkring i en miljö som jag inte har någon anknytning till". Patientjournallagen anger tydligt vilka regler som gäller för hantering av journaler. Utifrån lagens krav har Carema Primärvård etablerat mycket strikta rutiner för hur journalerna ska handhas för att skydda patientens integritet.

När vi har skrivit till er patienter om tillåtelse att överta ansvaret för era journaler har det gjorts i ert intresse, för att underlätta och säkerställa kontinuiteten och vårdkvaliteten. Samtidigt är det självfallet viktigt att ni patienter ska känna er helt trygga i situationen innan ett medgivande om överlämnande av journalerna ges. Den som har frågor är därför välkommen att kontakta oss. Dessutom vill vi berätta att det finns möjlighet på våra vårdcentralers hemsidor att byta läkare, beställa en kopia på sin patientjournal, boka tider eller lämna synpunkter och eventuella klagomål.

Att brevet om patientjournalerna skickades ut relativt sent beklagar vi. Orsaken är samtidigt enkel. Vi fick inte tillgång till några adresser tidigare. Hade vi bara fått det hade brevet kunnat skickas ut betydligt tidigare.

Avslutningsvis skulle jag också vilja bemöta frågan från Evert Jonssons debattinlägg den 19 juni "är jag såld till Carema?". Han skriver där att han inte kunde få vara kvar hos doktor Måwe. I detta sammanhang är det viktigt att berätta att doktor Måwe redan i januari i år hade deklarerat att han skulle pensionera sig i sommar. Efterträdare var utsedd och själva affärsuppgörelsen i princip klar.

Evert Jonsson kan nu inte välja denna efterträdare, däremot kommer han tillsammans med alla andra berörda redan i höst kunna välja fritt bland alla Carema Primärvårds 16 läkare.

Vi hoppas att dessa rader ska kunna utgöra slutet på vårens debatt. Nu vill vi börja arbeta på riktigt och visa att våra ambitioner inte bara är fina ord utan något som styr vår vardag i mötet med den enskilda patienten.

LARS BRUNE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons