Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna behandlas som boskap!

Annons

Lars Brune är vd för Carema primärvård AB, som står inför börsintroduktion med en av Sveriges mest kända riskkapitalister och Carlsberg som delägare. Denne vd ondgör sig över att familjeläkarna i Västmanland tjänar pengar på sitt arbete. Det mesta i hans inlägg är felaktigt, medvetet eller ej.

Dessa familjeläkare är små entreprenörer som inte tjänar de summor som Brune fantiserar om. Lönen ligger i nivå med andra familjeläkares. Ersättningen från landstinget till mottagningarna är ungefär den samma som till de offentligt drivna mottagningarna och i praktiken något lägre. Bland det fyrtiotal läkare som anlitar Praktikertjänst för sin administration är drygt 25 procent kvinnor.

Vad gäller Brunes kommentar om Praktikertjänsts vinst är det viktigt med ett förtydligande. Praktikertjänst är ett producentkooperativ med 2 200 ägare som driver småskaliga vårdverksamheter i hela landet. Det är bara de som själva arbetar i vården som kan vara ägare i Praktikertjänst, till exempel en familjeläkarmottagning. Hela producentkooperativet Praktikertjänsts rörelseresultat uppgick under år 2003 till 299 miljoner. Resultatet härleds till största del från tandvården inom producentkooperativet.

Innan man börjar diskutera vinster är det mycket viktigt att sätta resultatet i relation till hur mycket som krävs i nödvändiga investeringar. Praktikertjänsts investeringar uppgick under år 2003 till 376 miljoner. Detta ska alltså jämföras med resultatet på 299 miljoner! Rörelsemarginalen på 3,5 procent är inte hög - tvärtom absolut nödvändig för att kunna investera i till exempel ny teknik, kompetensutveckling och bättre villkor för personalen.

Jag har beskrivit Carema som den nakne kejsaren, och det är mycket träffande eftersom man inte hade något att komma med i sitt anbud, inga läkare, ingen personal och inga lokaler. Att Carema är naket kan inte makthavarna se (som i H C Andersens: Kejsarens nya kläder).

Vi familjeläkare som arbetat i Västmanland under många år kan familjeläkarprogrammet. Våra anbud som beskriver verksamheten är också offentlig handling för den som vill syna Lars Brunes påståenden. Landstinget underkände våra anbud på grund av detaljer i verksamhetsbeskrivningarna, till exempel att en dörr till en ungdomsmottagning var gemensam med den allmänna mottagningen, och annat liknande.

Det vi försvarar i Västmanland är ett professionellt arbete med hög kontinuitet och kvalitet, där patienterna har valt sin egen läkare. Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen, eftersom Brune försöker misstänkliggöra mina motiv: Vi skulle välkomna konkurrens om Carema startade egna mottaningar. Det finns utrymme för det och det skulle inte kosta skattebetalarna något extra.

Vad vi däremot med all kraft vänder oss emot är det som nu skett, att ansvariga i landstinget erbjuder Carema att överta vår verksamhet, våra lokaler, och oss själva, som om vi vore till salu. Att man inte respekterar patienternas fria val utan behandlar dem som om de också vore boskap på en marknad. Att Carema så självklart har trott att det är fritt fram att ta över vad andra skapat. I Västmanland har Carema skickat värvningsbrev till i stort sett alla familjeläkare, såväl offentligt anställda som privata. Om man värvar dessa läkare till de mottagningar man tänker ta över, hur går det då med deras nu listade patienter?

Brunes inlägg i VLT och Caremas värvningskampanj är inte ägnat att öka förtroendet - vare sig befolkningens eller läkarnas.

BJÖRN NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons