Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna vill ha namngiven familjeläkare

Annons

Vi anser att artiklarna om läkar- och patientflykten från de offentliga familjeläkarmottagningarna i VLT den 30 november bör kommenteras.

Före den olyckliga upphandlingen av familjeläkarmottagningar 2004 hade Västmanland en relativt god bemanning med familjeläkare. Konsekvenserna av upphandlingen blev dock katastrofala och vi kan inte se att det fanns några vinnare i denna upphandling. Mellan 30 000 och 50 000 västmanlänningar förlorade sin familjeläkare och länet blev av med ett antal familje-läkare.

Flera av de offentliga familje-läkarmottagningarna dränerades på sina ordinarie läkare. Dessa måste ersättas med ett stort antal stafettläkare, som rimligtvis inte kan göra ett långsiktigt bra arbete. Att påstå motsatsen och även säga att stafettläkare är mer produktiva än de ordinarie läkarna ger en grovt felaktig bild. Utan tvekan ger en primärvård som bygger på stafettläkare en klar kvalitetssänkning där de kroniskt sjuka samt de äldre är förlorarna.

Att i artikeln behöva läsa att stafettläkare "jobbar mer och går inte på kurser" är ju rent befängt om man ser till kvaliteten i vården. Invånarna visar också genom sitt agerande att de vill ha en kontinuerlig läkarkontakt och listar sig därmed på en namngiven läkare om de har möjlighet.

Att beklaga sig över att den privata vården tar över patienterna visar brist på självkritik. En fråga som den offentliga ledningen borde ställa sig är varför man inte får behålla sina läkare, i stället för att skuldbelägga andra. Ekonomiskt har detta också inneburit stora påfrestningar för den delen av primärvården som drivs i offentlig regi. Stora underskott varje år medför att landstinget får överföra 15-20 miljoner årligen för att täcka underskott för sina egna mottagningar.

Landstinget skjuter till pengar till sina egna mottagningar som går med underskott till skillnad från en privatmottagning som får klara sitt underskott själv utan yttre stöd. På detta sätt kan man med rätta hävda att den privata delen av primärvården (50 procent av vårdcentralerna drivs privat) årligen sparar miljonbelopp i skattepengar eftersom de privata verkligen får rätta mun efter matsäck i händelse av underskott i budget.

Gunnar Dahlberg

Jonas Orve

Erik Sellin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons