Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienternas bästa är folkpartiets ledstjärna

Annons

Folkpartiets sjukvårdspolitik har patienternas bästa som ledstjärna. Inte en fastlåst totalitär syn som i alla lägen försvarar vare sig en offentlig eller privat sjukvård. Det är därför nys när den styrande landstingsmajoritetens två ledande kvinnor landstingsråden Monika Wilander (v) och Rigmor Åkesson (s) i debattartikeln på julaftonen påstår att folkpartiet skulle hävda att "alla problem inom primärvården försvinner bara den privatiseras".

Vad vi i folkpartiet, och alla drabbade länsbor, däremot kan konstatera är att det aldrig tidigare funnits så många privata familjeläkare som vill etablera sig i länet, och att vänstermajoriteten förvägrar dem det.

En ofattbar inställning.

Majoriteten försvarar ett läge med överlistning och läkarbrist i stället för att ta chansen och verkligen se till att möjliggöra för länets befolkning att själva kunna välja sin läkare - och byta om man inte är nöjd.

Både landstinget och familjeläkarnas intresseförening har slagit fast att 1 700 patienter per läkare är i nuläget en nivå som ger läkarna förutsättningar att rätt ta hand om sin listade patienter.

Nu har regelmässigt varje familjeläkare i Västmanland betydligt fler patienter och den beramade upphandlingen på försommaren cementerade denna överlistning. Att justera listnivån till 1 700 skulle direkt ge utrymme för fler familjeläkare.

Landstingsråden Wilander och Åkesson skriver att husläkarsystemet skulle ge ökade kostnader för landstinget. Det är inte relevant. Husläkarlagen avskaffades av den socialistiska regeringen för tio år sedan.

Här i Västmanland har vi ett familjeläkarprogram. Det innebär bland annat att familjeläkarteamet ersätts enligt ett poängsystem för varje patient man har listad. Landstingets kostnad är därmed relaterad till befolkningens numerär och ålderssammansättning och inte till antalet familjeläkare.

Möjligen skulle man i stället kunna hävda att landstinget skulle få större valuta – bättre tillgänglighet - för de här pengarna om de fördelades på fler familjeläkare.

Det är också fel när de båda landstingsråden påstår att folkpartiet ensidigt lyfter fram läkarnas roll.

Vi har alltid ställt oss bakom landstingets fa-miljeläkarkoncept och det positiva i teamtanken. Men vi protesterar mot att nuvarande ersättningssystem gör det svårt för patienter som så vill, att välja vårdgivare utanför familjeläkarens team.

Bland annat har det blivit uppenbart för de patienter som vill välja en annan sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor än just den som deras läkare har anställd eller kontrakterad.

Ersättningssystemet måste ändras!

Folkpartiet ställer sig bakom en solidariskt finansierad sjukvård.

En sjukvård som har till uppgift att både förebygga ohälsa och bota dem som ändå drabbas.

Vår väg att bryta samhällets ökande kostnader för sjukskrivningar är att låta landstingen, eller framtida större regioner, ta hela ansvaret för den uppgiften. Alltså att landstingen får använda sjukskrivningspengarna där de gör mest nytta - till snabbare insatser och kortare köer till operationer och andra behandlingar som kan minska sjukskrivningstiderna.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons