Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienternas direktupphandling borde ha fått råda

Annons

Svaret från Glenn Andersson och Monica Wilander i VLT den 23 april är i långa stycken en beskrivning av familjeläkarprogrammet. Vi är överens om att detta var bra innan det blev detaljstyrt och de praktiskt arbetande sköterskorna och läkarna, de som står mitt i vardagsarbetet, inte längre fick ha något inflytande. På min (privat organiserade) mottagning var landstingets controller alltid välkommen, och vi var stolta över att kunna visa upp vår verksamhet. Vi saknar nu, tillsammans med cheferna på landstingets mottagningar och sjukhusläkarna, den anda av samarbete som vi tidigare hade.

Vi är överens om att det är problem med bristen på familjeläkare. Det hade ju varit bäst för alla i Västmanland om det utrymme som finns hade fått användas för att etablera nytt - vilket inte hade kostat något extra för skattebetalarna! I Norge, Danmark och England är det inget problem för politiker att primärvårdsläkarna är små entreprenörer. Jag saknar fortfarande ett begripligt svar på varför Carema, som inte har någon personal, inga lokaler och inga namngivna läkare alls, skall få slå ut väl fungerande enheter!

I Stockholm var beslutsfattarna modiga nog att gå emot Lagen om offentlig upphandling, till gagn för både patienter och personal på de berörda enheterna. I deras beslutsunderlag konstateras att upphandling skapar oro hos både personal och patienter, och att produktiviteten blir lidande både under upphandlingsfasen och upp till ett år efter byte av huvudman. Det hade varit klokare och bättre för västmanlänningarna om landstinget lutat sig mot Hälso- och sjukvårdslagen och låtit patienternas egen direktupphandling av familjeläkare råda.

BJÖRN NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons