Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagog: ¿Inaktiv skol-politik ger ¿nedlagda ¿skolor

Annons

Michael Damsgaard och hans parti Moderaterna vill lägga ned minst två kommunala högstadier i Västerås. Moderaterna menar att skolorna inte klarar av att betala sina hyror och ska vräkas.

När Michael Damsgaard och jag själv gick i grundskolan kunde inte en skola i Västerås gå minus ekonomiskt. Det pratades inte i de termerna.

En skola skulle förbereda eleverna för samhället och knyta sociala band med elever såväl som familjer. De vinster som gjordes räknades aldrig i pengar utan i barnens framsteg och utveckling.

Sedan bestämdes det plötsligt att skolan måste köpas och säljas. Allt fick en prislapp och kunde upphandlas, i den blåögda tron att det skulle bli billigare för Västerås Kommun att driva skolorna som konkurrerande företag med kunder i stället för elever.

Nu ser vi resultatet. Aldrig förr har vi skattebetalare betalat så mycket till vår grundskola och ändå dras det ner tjänster till ett absolut minimum. Som en helt självklar följd sjunker också resultaten.

När man läser Michael Damsgaards inlägg kan man få intrycket att nedläggningshotet över de kommunala skolorna beror på naturliga orsaker.

Så är det inte. I själva verket ser vi nu resultatet av en aktiv – eller snarare inaktiv – skolpolitik de senaste åren:

• En vansinnig hyresmodell med räknande av kvadratmetrar. Kommunen tar tillbaka stora delar av skolpengen i form av hyror för egna lokaler.

• Alliansen har godkänt i princip alla friskolor som sökt att etablera sig i Västerås de senaste åren utan en tanke på vad det för med sig för negativa konsekvenser när skolor ska slåss med varandra. Ny forskning visar att den svenska skolan efter privatiseringsvågen sjunker som en sten i resultatmätningarna.

• Politiskt ansvar lämnas över på ekonomer utan pedagogisk insyn. Modellen minst 25 barn per pedagog i skolan, oavsett barnens behov, är helt orimlig.

Jag kan berätta att Västerås kommunala förskolor, grundskolor och fritidshem nu är på ett absolut minimum personalmässigt.

Slopa hyresmodellen, tillåt inga fler friskolor och se i stället till att det finns kvar samhälleliga grundfundament som skolor även fortsättningsvis i alla områden där barnen bor.

Vi har de barn vi har (tack och lov!). Barnen har de behov de har oavsett var de går.

Det finns i dagsläget i Västerås inte tillräckligt med resurser i form av personal. Då blir inte resultaten högre. Den dagen det går upp för alla är mycket vunnet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons