Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pehr-Johan Fager: Mälarstaden eller Automation Center?

Jag var på invigningen av Automation Center nere i Kopparlunden nyligen. Där fanns eliten av de styrande i Västerås, med stadsdirektör och kommunstyrelsens ordförande i spetsen för näringslivs- och högskolerepresentanter.

Annons

Under en kort panelsoffesamtal mellan dessa och Robotdalens chef kom det fram hur duktiga vi var i Västerås på automation och robotik - ja vi var världsledande. Problemet var bara hur vi skulle kunna bevara denna ställning i en allt hårdare konkurrens.

För att klara det måste vi se till så att den kompetens som finns stannar och att vi kan locka hit ny kompetens i framtiden. Det kräver en högskola där forskning och utbildning i världsklass försiggår. Det kräver en grund- och gymnasieskola där teknikämnen inte ses som något tråkigt och svårt utan som en möjlighet till bra och intressanta jobb. Det kräver att våra stora koncerner inom robotik och styr- och reglersystem bibehåller sin konkurrenskraft på världsmarknaden. Och det kräver samarbete och konkurrens mellan små och stora aktörer.

Så kan samtalet sammanfattas. Givetvis kräver det också en arena där man kan mötas, utbyta idéer och samlas kring viktiga strategiska projekt. Automation Center spelar där en viktig roll. Men hur är det med Västerås som stad - vad gör staden för att visa att vi är ett världsledande centrum för automation - om vi nu är det?

Hur många i Västerås vet om vår unika kompetens? Gissningsvis bara ett fåtal. Västerås har ju profilerats på sina geografiska meriter - Mälarstaden - och inte som det center för automation vi är.

En del som är lite insatta ser kanske också Västerås som staden med drömmar om att få ett hus på månen. I alla fall om man har förstått vad kullen med den röda stugan står för som välkomnar oss från öster och väster.

Nej, ska vi kunna bibehålla den position vi uppenbarligen har när det gäller automation och industrirobotar måste vi visa vad vi kan och inte kvävas under jantelagens våta filt.

Vi kanske ska kalla Västerås för Automation Center och inte Mälarstaden. Vi kanske ska placera en jättelik orange robot vid våra E18-infarter, eller kanske ett stort lok, och skriva på en jätteskylt "Välkommen till Västerås staden som automatiserar världen". Samma sak ska givetvis gälla vår flygplats och järnvägsstation.

Mycket mer skulle givetvis kunna göras, men först måste vi enas om att vi verkligen vill detta. Det får sedan inte bara bli vackra ord, som så ofta, utan ett sådant beslut måste genomsyra allt, på samma vis som ett företags kärnvärden skall genomsyra dess verksamhet och synas i allt man gör.

Gör vi detta i Västerås kommer vi att få ungdomar som vill bli ingenjörer och studenter från hela landet och övriga världen som söker sig till Västerås, samt en blomstrande industri med stora och små företag. Det fina är att vi då samtidigt kan få råd att satsa mer på miljön, familjerna och friskvård, så att Västerås blir en stad vid Mälaren där invånarna har landets lägsta sjukskrivningar och bästa trivsel.

Att ta till vara det bästa vi har och utveckla det målmedvetet är nyckeln till framgång. Gör vi inte det finns det säkert andra centra för automation i världen som är villiga att ta över, och då sitter vi där om några år och ser ut över Mälaren och undrar vad det var som hände.

Pehr-Johan Fager

AreBe Group AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons